Кредитні картки – часті питання

Калькулятор щомісячного платежу та загальної суми переплати за кредитними картками та кредитами готівкою, у т.ч. усіх комісій і страховок – 14 банків.

Що таке пільговий період?
Протягом певного строку позичальник сплачує відсотки за ставкою 0.0001-0.1 % річних (тобто майже нічого). Проте, є важливі моменти:

  1. Якщо вказаний строк до 55 днів – у 90 % випадків це означає, що даний період триває до 25 числа наступного місяця. Наприклад, Ви розрахувались кредитними коштами 01.08.2016 або 31.08.2016 – пільговий період буде до 25.09.2016.
  2. В абсолютній більшості банків пільговий період існує тільки для безготівкових розрахунків! Якщо Ви знімете кошти у банкоматі – повні проценти почнуть нараховуватись із першого дня. Безготівковими вважаються, наприклад, платежі карткою у магазинах.
  3. Навіть під час пільгового періоду кредит досить рідко є повністю безплатним – необхідно все одно сплачувати комісії та/або страховки.
  4. У більшості банків цей період поновлюється як тільки Ви повністю погашаєте попередню заборгованість за кредитом.

Чому банки дають цей пільговий період?
Причина доволі проста – дуже мало позичальників дійсно погашають кредити протягом перших 60 днів. Наприклад, у США ця проблема стала настільки серйозною, що компанія Google повністю заборонила на своїх ресурсах рекламу кредитів строком до 2 місяців.
Якщо ж Ви впевнені у власній платіжній дисципліні – пільговий період може бути дуже вигідним, оскільки комісії та страховки за перші 55-60 днів іноді є меншими ніж відсотки, які Ви отримаєте від депозиту в тому ж банку.

Я можу зняти кошти з кредитного ліміту готівкою?
Так, можете. Але пільговий період не розповсюджується на зняття готівки. Також банки встановлюють підвищену комісію за зняття готівки у межах кредитного ліміту. Тому кредитку найкраще використовувати для розрахунків у магазинах та інтернеті.

На що необхідно звернути увагу в тарифах банку?
Ми рекомендуємо спочатку переглянути тарифи на сайті (попросіть співробітника банку надіслати на електронну пошту посилання саме на Ваш тариф – зараз вони всі оприлюднюються та змінюються на сайтах), а потім – уточнити під час розмови з банківським працівником:

  1. Процентна ставка за користування кредитом. Може відрізнятись для готівкових і безготівкових операцій.
  2. Вартість обслуговування картки – скільки потрібно сплатити до моменту отримання, щорічно, щомісячно, за СМС-банкінг або інші “обов’язкові” сервіси.
  3. Розмір щомісячної комісії за користування кредитом і порядок її розрахунку – від заборгованості на початок або кінець місяця чи від середньої суми за місяць.
  4. Те ж запитання щодо суми страхових платежів. Водночас у деяких банках не потрібно платити ані комісію, ані страховку (проте, це не означає, що вони не візьмуть своє іншими платежами).
  5. Уточніть усі моменти щодо пільгового періоду, які розглянуті вище.

Що необхідно отримати у відділенні банку?
Окрім екземплярів усіх договорів, які Ви підписуєте, та самої картки, переконайтесь, що у Вас на руках є розрахунок сукупної вартості кредиту (часто він є додатком до договору). Його наявність – це вимога Національного банку України. Необхідно, щоб платежі там відповідали розміру всіх платежів, які вказані у тарифах та обговорені з представником банку. Також у ньому повинна бути вказана ефективна процентна ставка або її аналог. Хоча вона розраховується приблизно, проте це надасть уявлення про реальну переплату за кредитом.

На який розмір переплати мені розраховувати?
Досить приблизно: протягом пільгового періоду 0 – 24 % річних, далі – 38 – 75 % річних. Ефективна ставка за Вашим кредитом може бути як меншою, так і більшою від цих значень.
Також все залежить від графіка реальних платежів. Наприклад, якщо щомісячна комісія становить 1 % від максимальної суми заборгованості й Ви розрахувались карткою 1-го числа на 10 000 грн, які погасили через 5 днів, – реальна ставка буде 0.01*10000*365/5 = 73 % річних, а якщо погасили 31-го числа того ж місяця, то реальна ставка = 12 % річних.

Онлайн-заявка

Яку суму коштів я можу отримати?
Від 500 грн до 300 000 грн (найбільше пропозицій – від 3 тис. до 30 тис. грн).

Які вимоги до позичальника для отримання кредитної картки?

  • вік – від 18 до 70 років (оптимально – 27 – 60 років);
  • працевлаштування офіційне (у 4 банках) / неофіційне (у 3 банках), підприємець, пенсіонер, моряк;
  • проживання у будь-якому регіоні України окрім АР Крим, Донецької та Луганської областей.

Які документи необхідно буде надати до банку?

  • паспорт;
  • РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • лише для великих сум (як правило понад 30 тис. грн) – довідку про доходи.

Якщо я подам онлайн-заявку на кредитну картку, чи можна буде відмовитись від її отримання?
Так, до моменту підписання договорів з працівником банку. Водночас не потрібно нічого платити та нічого пояснювати.

Як подати онлайн-заявку на отримання кредитної картки?
Перейти на  відповідну сторінку й обрати банки, у які Ви хотіли б її відправити.

Догори