Канада

Дата: 17.05.2024

Завантаженість

~ 250 тис. українських біженців.

Зараз українські біженці складають 0.65 % від загального населення Канади.

Особливості

17 березня 2022 року Канада запустила спеціальну програму пришвидшеного надання тимчасового місця проживання українцям, які тікають від війни (Canada-Ukraine authorization for emergency travel, CUAET). На дату огляду було подано 1.2 млн заявок, з них майже мільйон було схвалено. З літа 2023 року заявки за програмою CUAET не приймаються. Інформація наведена для тих українців, які вже отримали дозвіл на проживання CUAET.

CUAET надає статус тимчасового резидента українців в Канаді. Вона:

  • звільнена від зборів до 15 липня 2023 року. З 16.07.2023 українці, які подають заявку на приїзд до Канади, мають сплатити стандартні збори та дотримуватися загальних вимог. Ті, хто вже отримав цю візу, мали можливість поїхати до Канади до 31 березня 2024 року за спеціальними умовами. А власники CUAET, що вже перебувають в Канаді, могли до 31 березня 2024 року продовжити свій статус тимчасового резидента без додаткових витрат;
  • надає можливість залишатися в Канаді у статусі тимчасового резидента впродовж трьох років (до 31.03.2025);
  • є дійсною протягом десяти років, або до терміну завершення паспорта;
  • дозволяє виїзд та в’їзд з/в Канаду;
  • надає можливість подати заявку на дозвіл на роботу (важливо! це треба робити при перетині кордону та перевірці Міграційною службою Канади);
  • дає право на навчання як в школі, так і в університеті.

З 23 жовтня 2023 року у Канаді запустили нову програму підтримки українських біженців. За нею можна отримати постійне місце проживання (ПМП) в країні. Для цього треба перебувати в країні зі статусом тимчасового резидента та мати одного або кількох членів сім’ї зі статусом громадянина або постійного мешканця Канади. Це може бути: чоловік чи дружина, цивільний партнер\партнерка, батьки, бабусі та дідусі, брати і сестри, діти чи онуки.

Подання заяви на неї абсолютно безплатне і діє до 22 жовтня 2024 року. Більше інформації про умови та механізм заповнення документів тут.

У 2024 році українці повинні оформити одну з наступних віз для в’їзду в Канаду: туристична, гостьова або бізнес-віза. 

Віза для гостей призначена для тих, хто отримав запрошення від родичів або друзів. За відсутності запрошення ви можете оформити туристичну візу. Для оформлення візи необхідні наступні документи:

  • загранпаспорт і копії всіх сторінок;
  • український паспорт з копіями;
  • свідоцтво про шлюб (копії);
  • копія свідоцтва про розлучення (за наявності);
  • якщо у вас є діти – копії свідоцтв про народження, закордонні паспорти, зробити копії тих сторінок, на яких є відмітки, дозвіл батьків на виїзд і фото 3.5 х 4.5 см в електронному варіанті на білому фоні;
  • довідка про зарплату за півроку;
  • витяг із держреєстру, податкову декларацію за останній рік або квартал поточного року, квитанція № 2;
  • виписка за рахунком за останні півроку.

Для подорожей в Канаду (якщо ви прибуваєте літаком) потрібен електронний дозвіл на подорож (Electronic Travel Authorization (eTA)). Вам необхідно:

  • подати заявку на отримання eTA;
  • оплатити eTA для поїздки в Канаду.

Етапи подачі заявки на візу

  • подати онлайн-заявку на візу: отримати код запрошення (для цього необхідно ввести адресу своєї електронної пошти на порталі IRCC та зачекати, поки буде згенеровано ваш код); створити обліковий запис (скопіюйте отриманий код запрошення, перейдіть за вказаним під ним посиланням, щоб створити обліковий запис на порталі); заповнити онлайн-форму (увійшовши в обліковий запис, натисніть «Подати заявку на гостьову, транзитну візу або дозвіл на навчання» та заповніть поля);
  • надати свої біометричні дані (відбитки пальців і фотографію у будь-якому візовому центрі Канади у тій країні, у якій ви перебуваєте).
  • отримати лист-схвалення заявки та запит паспорта на вклеювання візи;
  • віднести або відправити паспорт на вклеювання візи до найближчого візового центру.

Уся інформація щодо кожного кроку буде надаватися через електронну пошту та портал IRCC, через який ви будете подавати заявку.

Контакти

IRCC створила окремий канал обслуговування запитів для українців, за яким можна сконтактувати як з Канади, так і з-за кордону, зателефонувавши за номером 613-321-4243. Крім того, українці можуть скористатися вебформою, додавши до свого запиту ключове слово “Ukraine2022” для розгляду у пріоритетному порядку.

Фінансова допомога:

З середини травня 2022 року українці могли отримати одноразову фінансову допомогу від держави розміром 3000 канадських доларів для учасників програми CUEAT яким 18+ років, та 1500 канадських доларів, для осіб молодше 18-ти.

Додаткову грошову допомогу надають українцям у Канаді протягом 12 місяців, які проживають у провінції Британська Колумбія. Для цього необхідно подати заявку:

• онлайн через портал «My self service»;
• особисто під час візиту до організації;
• зателефонувавши за номером 1-866-866-0800 (консультанти спілкуються 140 мовами).

У заявці потрібно зазначити електронну адресу, номер соціального страхування (SIN), інформацію базового облікового запису BCeID, документ, який посвідчує особу та дані про доходи чи активи.

Сума виплати залежить від кількості членів у родині та наявності осіб з інвалідністю. Ви можете отримати:

• до 935 дол. США на місяць для однієї людини;
• до 1770 дол. США на місяць для сім’ї з чотирьох осіб;
• до 1358 дол. США на місяць для особи з інвалідністю;
• до 2193 дол. США для сім’ї, в складі якої особа з інвалідністю.

Ви також можете отримати допомогу в інших провінціях: Альберта, Манітоба, Нью-Брансвік, Ньюфаундленд і Лабрадор, Нова Шотландія, Онтаріо, Острів Принца Едуарда, Квебек, Саскачеван та Юкон. Більше Інформації як подати заявку на допомогу – тут.

Медицина:

У Канаді охороною здоров’я займаються уряди провінцій і територій, тому ваш доступ до медичної допомоги залежить від провінції в якій ви плануєте жити. В аеропорту можна знайти довідкове бюро організацій, які допомагають дізнатися про послуги та підтримку в місцевому регіоні. Телефонуйте 911 із будь-якого міста Канади, щоб отримати невідкладну допомогу. Якщо уряд території пропонує послуги державної системи охорони здоров’я за програмою CUAET, вам необхідно подати заяву на отримання медичної картки.

Житло:

Дізнатися про житло може допомогти організація Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC). Номер телефону: 1-888-463-6454.

Ви можете зупинитеся в готелі, хостелі, орендованому житлі чи в домі друга, родича або родини, яка погодиться вам допомогти.

Вам також можуть допомогти місцеві територіальні уряди, громадські організації, українські спльноти в Канаді та окремі канадці.

Робота:

Для пошуку роботи можна скористатися безкоштовною урядовою системою онлайн вакансій Job Bank. Саме тут зареєстровані роботодавці, які бажають запропонувати роботу українцям. Також тут можна створити власне резюме.

Поради щодо пошуку роботи та оформлення резюме за посиланням.

Чат допомоги біженцям в Канаді.

Фейсбук група підтримки біженців у Канаді

Канадсько-українська організація, яка допомагає новоприбулим (від допомоги у заповненні документів до написання резюме).

Посольство України в Канаді: гаряча лінія для екстрених випадків +1 613 617 23 35, адреса: 310 Somerset St. West, Ottawa, ON, K2P 0J9, Canada, е-mail: emb_ca@mfa.gov.ua

Догори