Польща

Дата: 24.05.2024

Завантаженість

~ 950 тис. українських біженців.

Зараз українські біженці складають 2.58 % від загального населення Польщі. Українці, які виїхали у Польщу через повномасштабну війну, поступово переїжджають до Німеччини та в інші країни, а деякі повернулися додому.

Житло

Польща не забезпечує житлом. Проте, інформацію щодо тимчасового житла можна знайти в інформаційних пунктах для біженців, які знаходяться на вокзалах в усіх обласних центрах. Перелік рецепційних центрів і карту ви можете знайти на сайті, а детальну інформацію отримати за номером +48 47 721 75 75. Також можна отримати консультацію Прикордонної служби за номером +48 82 568 51 19.

Інформація про допомогу від конкретного міста можна отримати за телефоном столичного інформаційного центру для біженців: +48 505 700 701 з 8:00 до 20:00 без вихідних.

Для пошуку житла ви можете скористатися контактами внизу сторінки.

Часто самі поляки пропонують житло для біженців та готові прихистити. До 30.06.2024 діє  програма 40+, яка передбачає надання біженцям безкоштовного проживання та харчування на період до 120 днів з компенсацією за це власнику житла 40 злотих на день на людину. Також можна скористатися сайтом Pomagam Ukraini, де багато пропозицій житла розміщено власниками.

Статус та страхування

Після перетину кордону в перші дні необхідно оформити так званий “песель”, порядковий номер, що складається з букв і цифр (аналог ID-коду), для цього є 30 днів. Подати документи можна у будь-якій адміністрації гміни або в адміністрації міського району. Знайти їхні адреси можна тут. Українці можуть оформити статус УКР (status UKR) – це правовий статус громадянина України, що означає отримання тимчасового захисту в Польщі, який діє до 30.09.2025. 

З 1 квітня 2023 українські біженці у Польщі, які мають “песель” , можуть подавати документи на дозвіл на тимчасове перебування (так звана “карта побиту”), який передбачає доступ до польського ринку праці, можливість міняти роботодавця без необхідності отримання нової карти побиту, а також їздити до інших країн Європи. Це передбачено змінами до закону “Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України”, які було ухвалено в січні 2023 року. Отримати посвідку можуть тільки ті громадяни України, хто офіційно працевлаштований в Польщі, хто виконує у Польщі висококваліфіковану роботу (науковці, інженери, працівники сектора IT тощо), а також українці, які відкрили підприємницьку діяльність. “Карту побиту” не можуть отримати українці, які ведуть бізнес в Україні або працюють дистанційно в Україні, але перебувають у Польщі. Подати заяву на “карту побиту” можна на сайті gov.pl.

Є можливість оформити й статус біженця, проте, він не надає права на роботу, та вимагає не покидати країну наступні три роки.

Фінансова допомога

Діє декілька програм фінансової допомоги українцям у Польщі:

  • Сім’я 800+: щомісяця можна отримувати 800 злотих на кожну дитину до 18 років. Необхідно мати “песель”, банківський рахунок у Польщі та польський номер телефону.
  • Фінансова допомога Karta Dużej Rodziny для багатодітних родин. Необхідно подати заяву до місцевої влади або онлайн. За цією програмою можна отримувати знижки в магазинах, на залізничні квитки та в закладах харчування. Картку великої родини можуть отримати: батьки — 50 % знижки та дитина — 75 % знижки.
  • Фінансова допомога 1500 злотих для батьків дитини, яка відвідує ясла (вік дитини – від 12 до 36 місяців). Витрати не покривають витрати на харчування в яслах. Ви самостійно вирішуєте як витрачати кошти.
  • Програма Rodzinny kapitał opiekuńczy (RKO): допомога для батьків дітей від 1 до 3 років на другу і кожну наступну дитину в родині. За цією програмою можна отримати 500 злотих на місяць протягом 2 років або 1000 злотих на місяць протягом року. Зверність увагу, що можна отримувати тільки один вид допомоги: 400 злотих для батьків дитини, яка відвідує ясла, або Rodzinny kapitał opiekuńczy.

У 2024 році організація “Об’єднання українців у Польщі” спільно з міжнародною організацією Oxfam започаткувала фінансову допомогу українським біженцям у розмірі 2550 злотих на особу (3 виплати по 850 злотих). Заявки приймалися до 29.03.2024 за формою. У 2024 році ці виплати доступні окремим категоріям українців, які легально перебувають у Польщі та відповідають наступним критеріям:

  • прибули на територію Польщі після 10 лютого 2022 року;
  • наявність польського ідентифікаційного номера “песель УКР”;
  • постійне проживання на території Республіки Польща в одному з семи воєводств (Підкарпатське, Нижньосілезьке, Мазовецьке, Поморське, Любуське, Вармінсько-Мазурське, Західнопоморське);
  • є особами, які в Україні проживали у теперішніх прифронтових областях (Луганська, Донецька, Херсонська, Запорізька, Дніпропетровська);
  • є вагітними жінками або жінками, які мають немовлят;
  • є багатодітними сім’ями, які виховують 3 і більше дітей;
  • є людьми з інвалідністю, або мають хронічні чи онкологічні захворювання;
  • є особами старше 55 років;
  • є безробітними особами або мають низький дохід;
  • є особами, що належать до етнічних груп (роми).

Робота

Українці мають право на працевлаштування відповідно до статусу “песель УКР”. Ви можете знайти роботу на державному порталі пошуку роботи для українців. На сайті необхідно зареєструватися, надавши свій номер “песель”, описати свій досвід, навички та вподобання у короткій анкеті (резюме складати не потрібно), після цього ви отримаєте список найбільш релевантних вакансій, і раз на тиждень надходитимуть нові пропозиції.

Мовний бар’єр лишається проблемою, проте, польські бізнеси створюють місця для українців на підприємствах, будівництвах та в подібних категоріях, де гарне володіння мовою не є обов’язковим.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках безкоштовно. В школах організовані безкоштовні курси польської мови для дітей.

19 липня 2023 року в Польщі вводяться зміни щодо організації навчання дітей з України. Учні початкових та середніх шкіл можуть легально перебувати в Польщі та навчатися до 31.08.2024, випускники старших класів, які складатимуть іспити – до 30.09.2024.

Особливості

Специфічні умови для українців варіюються залежно від місцезнаходження у Польщі.

З червня 2022 року українські біженці повинні сплачувати за квитки для проїзду в громадському транспорті.

У Польщі дуже багато пунктів допомоги українцям, де можуть надати базові набори одягу, предметів гігієни та їжі. Безкоштовно годують. Волонтери завжди готові допомогти з оформленням документів. Дуже багато перекладачів.

Додаткова інформація та контакти

Офіційний сайт допомоги біженцям у Польщі.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті ВзаємоДія волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Пошук житла, консультації та курси польської мови – на сайті ukrainskidom.pl.

Допомога у працевлаштуванні, юридична, соціальна та інформаційна підтримка UnitedforUkraine.

На сайті MapujPomoc.pl зібрано інформацію про житло, матеріальну допомогу, заклади здоров’я та інше.

Фонд «Польська гостинність Хлібом та Сіллю» (Fundacja Polska Gościnność Chlebem i Solą) – Facebook і через e-mail kontakt@polskagoscinnosc.org.

Карта пошуку місць розміщення біженців Європою.

Догори