Румунія

Дата: 03.06.2024

Завантаженість

> 78 тис. українських біженців.

Зараз біженці складають 0.41 % від загального населення Румунії. Такі показники є прийнятними. Країна готова приймати ще українців.

Житло

До 1 травня 2023 року діяла програма допомоги українцям «50/20», за якою особи, які приймали біженців, щомісяця отримували грошові виплати на житло (щодобово 50 леїв на особу) та харчування (щодобово 20 леїв на особу). З травня і до кінця 2023 року гроші перераховували самим українцям. В 2024 році компенсація за житло не надається.

В 2024 році українці можуть проживати в одному з шести регіональних центрів розміщення для шукачів притулку, керованих Генеральною імміграційною інспекцією.

Подати запит на проживання можна через форму, якщо вам необхідна допомога у пошуку житла. Центральні органи влади разом з міжнародними організаціями моніторять запити та наявне житло і допомагають поселитися відповідно до ваших потреб.

Дуже багато румунських родин також охоче приймають українців у своїх домівках на безоплатній основі.

Ви можете знайти житло самостійно на ресурсах ukrainenow.org та icanhelp.host. Середня вартість оренди однокімнатної квартири в Румунії становить від 6 тис. грн. У Бухаресті ціни на оренду житла значно вищі.

Статус та страхування

Громадяни України можуть в’їхати на територію Румунії за біометричним або звичайним паспортом. 

Ви можете перебувати в Румунії 90 днів за півроку (статус Короткострокового прибуття оформлюється при перетині кордону) або подати заяву про надання тимчасового захисту в цей термін, який включає страхування, дозвіл на роботу та перебування в країні, доступ до освіти. Статус тимчасового захисту діє до березня 2025 року. Щоб подати заяву на отримання тимчасового захисту, потрібно звернутися до румунських органів влади. Це може бути прикордонна поліція або Генеральна інспекція з питань імміграції, або Регіональний центр процедур та розміщення шукачів притулку. Дізнатися адреси регіоналих центрів можна за цим посиланням.

Ви можете також оформити статус біженця з доступом до ринку праці через 3 місяці з дати подання заяви, але він вимагає не покидати країну наступні три роки.

Фінансова допомога

Маючи статус тимчасового захисту, відповідно до змін до законодавства, до 30 червня 2024 року ви маєте право на таку фінансову допомогу протягом перших 4 місяців:

  • 2 000 леїв на місяць на сім’ю для витрат на проживання;
  • 750 леїв на місяць на самотню людину для витрат на проживання;
  • 600 леїв на місяць на особу на харчування.

Починаючи з 5 місяця до 30 червня 2024 року:

  • 2 000 леїв на місяць на сім’ю для витрат на проживання;
  • 750 леїв на місяць на самотню людину для витрат на проживання.

Щоб отримувати фінансову допомогу необхідно мати статус тимчасового захисту та зареєструватися в органі місцевого самоврядування за місцем проживання у Програмі, надати CNP (персональний цифровий код) особисто та всіх членів сім’ї. Ви також повинні надати виписку з рахунку в банку Румунії (можна один рахунок на сім’ю).

З четвертого місяця отримання допомоги необхідно офіційно працювати за трудовим договором або бути зареєстрованими у системі страхування з безробіття в регіональному агентстві з працевлаштування. Якщо в родині є діти, їх слід записати до дитячих садочків або шкіл. Із п’ятого місяця отримувачі фінансової допомоги мають обов’язково піти на роботу і надати довідку про це.

Українці також можуть подати заявку на отримання одноразової допомоги від УВКБ ООН в Румунії у розмірі 720 лей на особу. Виплата надається одноразово і тільки якщо не отримували фінансову допомогу від інших міжнародних організацій раніше.

Робота

Особи зі статусом тимчасового захисту можуть працювати без дозволу на роботу чи візи.

Якщо ви хочете працювати у сфері, в якій здобули досвід або освіту, але не маєте підтверджувальних документів (дипломів, сертифікатів, атестацій), то можете на власну відповідальність надати заяву про те, що ви пройшли навчання або маєте досвід у певній галузі. Така заява дійсна протягом 12 місяців, але може бути подовжена на 6 місяців або на рік.

Для пошуку роботи можна скористатися допомогою Національного агентства зайнятості Румунії або шукати роботу самостійно за допомогою таких сервісів: Jobs for Ukraine, Visit Ukraine, Jooble and JOB AID.

Румунія пропонує українцям багатий вибір мовних курсів, щоб полегшити їм адаптацію та процес працевлаштування.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають права відвідувати дитячі садки та навчатися в школах безкоштовно.

Додаткова інформація та контакти

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «ВзаємоДія» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Агенти з нерухомості, які допоможуть знайти житло українцям.

Група в Фейсбуці – житло і транспорт для біженців.

Догори