Словаччина

Дата: 06.06.2024

Завантаженість

~ 400 тис. українських біженців.

Зараз українські біженці складають 7.3 % від загального населення Словаччини.

Житло

В Словаччині ви можете безкоштовно жити у хостелі, пансіонаті чи готелі або самостійно знайти житло у місцевій родині. В країні діє програма компенсації власникам житла, які розміщують у себе біженців з України. Компенсація виплачується 120 днів за прихисток осіб, яким вперше надано статус тимчасового захисту, і безстроково – за розміщення уразливих категорій біженців у розмірі 5 євро за добу. Програма діє до 30.06.2024. Також ви маєте право подати запит на отримання тимчасового житла в одному з реєстраційних центрів (заповніть онлайн форму).

Приватні пропозиції житла можна подивитись на сайті.

Є фейсбук групи, де можна знайти варіанти розміщення:

– Житло для біженців в Словаччині
– Ubytovanie pre Ukrajinu

Потрібно враховувати, що це приватне житло і умови потрібно уточнювати напряму у тих людей, які надають проживання.

Статус та страхування

Протягом 90 днів можна легально перебувати на території Словаччини без оформлень, проте, без права на роботу та медичне страхування.

Одразу при перетині кордону або впродовж 90 днів у відділенні поліції (адреси тут) можна оформити статус тимчасового захисту. Цей статус дає право на роботу, відвідування дітьми навчальних закладів, медичне страхування (тільки невідкладна допомога). Можна заповнити форму онлайн, це дещо зменшить час очікування у відділку поліції.

Термін дії статусу тимчасового захисту продовжено до 4 березня 2025 року.

Статус дає право на виїзд в межах ЄС не більше ніж на 90 днів в будь-які 180 днів.

Фінансова допомога

У 2024 році держава не надає фінансову допомогу особам із статусом тимчасового захисту. Але ви можете подати заявку на отримання грошової допомоги за програмою “Грошова допомога для вразливих категорій біженців у Словаччині УВКБ ООН-ЮНІСЕФ 2024” від організації UNHCR та UNICEF для особливо вразливих категорій біженців, які прибули в Словаччину після 01.01.2024. Заявку можна подати, якщо ви відповідаєте наступним критеріям:

  • не маєте постійної роботи або постійного джерела доходу, або джерело доходу нижче прожиткового мінімуму;
  • не отримуєте допомогу від управління праці, соціальних питань та сім’ї (Úrad práce) Словаччини;
  • є одинокою (-им) матір’ю або батьком або опікуном 2-х або більше дітей; або є сім’єю з 3-ма або більше дітьми; або є одинокою (-им) матір’ю або батьком або у вашій сім’ї є хоча б одна дитина віком до 3 років; або ви або дитина у вашій родині вважаєтесь особою з інвалідністю; або вам 60 років і більше і у вас немає працюючого дорослого члена сім’ї; або ви маєте серйозне захворювання.

Розмір допомоги:

  • 80 євро – для осіб старших 18 років;
  • 60 євро – для дітей від 3 до 17 років.

Можна отримати максимум 380 євро на родину, навіть якщо в складі 6 і більше дітей. До основної суми допомоги додається додаткова на основі вразливості: для осіб від 60 років – 80 євро, для людей з інвалідністю та для осіби яка доглядає дитину до 3 років – 300 євро. Для однієї родини врахувується лише один з критеріїв вразливості, тобто родина крім основної допомоги може отримати максимум 300 євро додаткової допомоги.

Робота

Українці мають право на працевлаштування в Словаччині. Підприємства наймають українців навіть без знання словацької мови.

Знайти роботу можливо через знайомих, по рекомендації, в службі зайнятості та за допомогою словацьких порталів та сторінок створених спеціально для українців: profesia.sk, портал вакансій, worki.sk та jooble.org.

Міграційний інформаційний центр пропонує відвідувати курси вивчення словацької мови безкоштовно.

Щоб влаштуватися на роботу вам необхідно надати копію закордонного паспорта та довідку про тимчасовий притулок (довідку про допустиме перебування). Зазвичай додаткові документи не вимагаються. Додаткову інформацію щодо визнання дипломів надає Центр визнання документів про освіту. Для виконання роботи в державних установах або для здійснення педагогічної діяльності необхідно надати довідку про відсутність судимості або написати офіційну заяву (čestným vyhlásením).

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках безкоштовно.

Якщо ви отримуєте матеріальну допомогу, а ваші діти відвідують дитячий садок або основну школу, ви маєте можливість отримати допомогу на харчування та шкільне приладдя. Поцікавтеся у працівників дитячого садка чи школи, які вас скерують далі.

Є контакти для отримання актуальної інформації людям з обмеженими можливостями.

Особливості

У Словаччині вважається дійсним видане в Україні водійське посвідчення для осіб, які мають статус тимчасового захисту.

Додаткова інформація та контакти

Є офіційний сайт з актуальною інформацією та допомогою для українців, які їдуть в Словаччину.

Офіційний сайт Міністерства транспорту та будівництва Словацької Республіки.

Є телеграм чат для українців в Словаччині.

Телеграм-канал для укранців у Словаччині з інформацією про мовні курси.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «ВзаємоДія» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Догори