Франція

Дата: 12.06.2024

Завантаженість

~ 95 тис. українських біженців.

Зараз біженці складають 0.14 % від загального населення Франції. Країна продовжує приймати біженців з України.

Житло

Після прибуття до Франції на перші кілька ночей вас розмістять у пункті тимчасового прийому. Потім вам нададуть тимчасове проживання на кілька тижнів або місяців, перш ніж вам буде надано постійне місце проживання. Наразі найчастіше біженців розміщують у селах та маленьких містах через брак вільних місць.

Також українці можуть орендувати житло самостійно. Зробити це можна в будь-якому місті, держава надає необхідні гарантійні вимоги для винайму житла завдяки системі VISALE. Скористатись нею може будь-яка працевлаштована особа віком старше 30 років і доходами які не перевищують 1500 євро в місяць та при подачі запиту протягом 6 місяців з моменту працевлаштування, а також будь-яка особа віком до 30 років, котра бажає винаймати житло не залежно від її фінансового становища.

Ви маєте право на житлову допомогу (APL) для зменшення розміру орендної плати. Подайте онлайн-заявку до Фонду допомоги сім’ї (CAF) в одній із служб Франції або в асоціації, яка вас супроводжує.

Ви також можете подати заявку на отримання соціального житла за пільговим тарифом через SOLIHA ALOTRA або інші програми .

Можна спробувати знайти сім’ю французів, які мають можливість та бажання прихистити.

Є фейсбук група, через яку можна спробувати знайти житло. Краще обирати райони, які віддалені від Парижу, адже він зараз переповнений.

Також варто обговорити усі умови проживання з приймаючою сім’єю заздалегідь. Трапляються непоодинокі випадки у Франції, коли українська родина живе в родині, а через місяць господарі вимагають грошову плату.

Якщо ви приїхали до Франції і вам зовсім ніде жити, зверніться в центри допомоги біженцям, адреси яких можна знайти тут.

Статус та страхування

Українці можуть знаходитися у Франції до 90 днів. Якщо ви хочете залишитися в країні довше, уряд Франції надає можливість оформити статус тимчасового захисту українцям, який подовжено до 4 березня 2025 року, який включає страхування, дозвіл на роботу, безкоштовне навчання дітей в яслах, дитячих садочках та школах, медичну страховку Assurance Maladie та право на фінансову допомогу. Для подання заявки на отримання статусу зверніться до департаменту соціального захисту префектури, де ви проживаєте, або скористайтеся допомогою пунктів Accueil Ukraine. В Парижі він розташований за адресою: Paris Event Center, 20, Avenue de la Porte de la Villette – 75019 Paris. Через 6 місяців необхідно подовжити дію статусу тимчасового захисту. Це можна зробити у Центрі приймання іноземців у Парижі (Centre de Réception des Etrangers) або, якщо українець знаходиться в іншому місті Франції, у префектурі за місцем проживання.

Тимчасовий захист гарантує доступ до універсальної системи захисту здоров’я (PUMa) та додаткового солідарного медичного страхування, яке забезпечує повний необхідний обсяг лікування, включаючи консультації з хірургом-стоматологом, акушером, витрати на рецептурні ліки, лабораторні дослідження, окуляри, зубні протези, слухові апарати тощо. Для отримання поліса медичного страхування зверніться до Державного фонду медичного страхування (Assurance maladie) за місцем вашого проживання.

Фінансова допомога

Після отримання тимчасового захисту ви маєте право на матеріальну допомогу (ADA), розмір якої залежить від кількості людей у вашій родині. Карта ADA – це платіжна картка, яка дозволяє отримувати матеріальну допомогу щомісяця на початку кожного місяця. Якщо ви отримуєте дохід у Франції чи в Україні (або в іншій країні, наприклад, дистанційно), ви не маєте права на цю соціальну допомогу.

Добові виплати складаються з двох компонентів: одноразової суми в розмірі 6.80 євро на день для однієї особи і додаткової суми в розмірі 7.40 євро, яка називається «pécule». «Pécule» надається особам, які шукають притулок, але які не отримали житло через брак місць. Тобто, якщо вам надано соціальне житло ви отримаєте 6.80 євро на день за одну людину. За кожного члена сім’ї ви отримаєте додатково 3.40 євро на день. Як тільки ви отримаєте роботу у Франції, ви більше не матимете права на допомогу ADA.

Чи може людина розраховувати на матеріальну допомогу та в якому розмірі, відповість служба CAF. Якщо так, вам потрібно зробити онлайн-запит про допомогу та створити обліковий запис на сайті фонду.

Фінансова допомога у порівнянні з вартістю життя в країні – дуже невелика.

Ви можете також подати заявку на отримання допомоги від Французького фонду допомоги сім’ям (CAF) онлайн якщо у вашій родині двоє і більше дітей. Обчислити суму допомоги можна в калькулятор Paje.

Робота

Українці, які мають статус тимчасового захисту мають право працювати у Франції. Для цього вам потрібно пред’явити доказ тимчасового захисту. Українці, які отримали дозвіл на тимчасове проживання, зможуть працювати у Франції за умови, що їм також надано дозвіл на тимчасову роботу. Дозвіл на тимчасову роботу – це адміністративне свідоцтво, яке видається на вимогу роботодавця не більше ніж на 12 місяців за умови надання обіцянки працевлаштування або трудового договору.

Без знання французькою неможливо знайти роботу. Навіть для некваліфікованих вакансій вимагають принаймні базовий рівень знань. Pôle emploi — французьке агентство з працевлаштування, надає допомогу в пошуку роботи у Франції. Вони можуть надати курси французької мови, які відповідають вашому рівню та потребам, запропонують доступні вакансії та, якщо необхідно, нададуть послуги навчання, щоб підготувати вас до роботи.

Ви можете шукати роботу на таких сайтах: pole-emploi.fr, fr.indeed.com, jobijoba.com, uatalents.com, employukraine.org, helpukrainians.jooble.org та happymonday.ua. Деякі французькі компанії відкривають вакансії саме для українців, наприклад adeccojobsforukraine.com та jobaidukraine.com.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках. Студент може бути зарахований у французький університет за умови, що навчання в українському університеті повність зупинено і не йде дистанційно.

У Франції освіта обов’язкова для всіх дітей віком від 3 до 16 років. Тому вам необхідно звернутися до місцевого муніципалітету, щоб домовитися про зарахування дитини до навчального закладу. Щоб організувати навчання дітей віком від 11 до 18 років, можна звернутися до найближчого коледжу чи ліцею або звернутися до місцевого відділення Національної служби освіти.

Для українців, які мають бажання, надають безкоштовні курси з вивчення французької мови.

Особливості

Специфічні умови для українців дуже варіюються залежно від місяцезнаходження у Франції. В окремих провінціях проїзд в громадському транспорті для українців безплатний, деякі регіони й локальні спільноти надають продуктові кошики.

Без знання французької оформити необхідний пакет документів, зайнятися страхуванням та стати на облік біржі праці вкрай важко. Але в центрах для біженців є перекладачі, які можуть вам допомогти.

У Франції ви можете використовувати українське водійське посвідчення протягом всього перебування в країні на законних підставах (необхідно мати офіційний переклад документа на французьку мову для можливої перевірки).

Додаткова інформація та контакти

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «ВзаємоДія» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Догори