Реєстрація новонароджених під час війни

Дата огляду: 07.05.2024

  • Зареєструвати дитину можна в найближчому відділі ДРАЦС, де немає активних бойових дій.
  • Для реєстрації потрібно паперове медичне свідоцтво про народження за формою №103/о, яке видають медики після пологів.
  • Якщо доступ до реєстру ДРАЦС буде відсутній, держоргани складуть запис у паперовій формі. А щойно доступ відновиться, усі відомості будуть внесені до реєстру протягом 5 робочих днів.

Для реєстрації народження дитини, бажано звернутися до ДРАЦС не пізніше, ніж за місяць після народження. Але якщо цей термін пропустити – штраф не нарахують.

Якщо пологи відбулися поза межами закладу охорони здоров‘я, документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження за формою 103/о зможуть видавати медичні працівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого. 

У випадку, якщо бланк медичного свідоцтва про народження (за формою 103/о) відсутній у медпрацівників, які прийняли пологи, дозволено виписати довідку довільної форми без печатки у двох екземплярах. Один із яких передається матері, а другий — на зберігання до медзакладу. 

Також отримати свідоцтво про народження можна за особистим зверненням породіллі до закладу охорони здоров’я. При цьому необхідно надати медичні документи щодо спостереження вагітності або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де містяться медичні записи про вагітність. 

Для оформлення свідоцтва про народження дитини необхідно звернутися до ДРАЦС, де немає активних бойових дій, незалежно від місця народження дитини та місця проживання батьків. 

Якщо дитина народилася на окупованій території, батьки можуть звернутися до суду на підконтрольній території та попросити зареєструвати його в Україні за спрощеною процедурою та без сплати судового збору.

Джерела інформації:

Урядовий портал

The Village

Громадська спілка Мережа правового розвитку

Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 407 від 04.03.2022 “Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини в умовах воєнного стану”. 

Догори