Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами і при народженні дитини 2023

Дата огляду: 12.10.2023.

  1. Особливості оформлення допомоги
  2. Необхідні документи для категорій:
  3. Муніципальна няня
  4. Пакунок малюка
  5. Виплата допомоги по догляду за дитиною до трьох років
  6. Допомога багатодітним сім’ям

Особливості оформлення допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами і при народженні дитини

Згідно зі статтею 7 Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” претендувати на виплати у зв’язку з вагітністю та пологами може кожна жінка.

Для отримання коштів необхідно оформити два види відпустки.
Спочатку – “у зв’язку з вагітністю та пологами”.
А після народження дитини – подати документи на “допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку”. Її може отримувати один із батьків – як жінка, так і чоловік.
Надалі ми для зручності будемо вказувати “жінка”, оскільки жінки мають право на обидві допомоги.

За призначенням допомоги необхідно звернутись не пізніше 6 місяців із дня закінчення відпустки.

Кошти виплачуються жінці за весь період відпустки, що складає 70 днів до пологів і 56 днів після народження дитини. У разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70 днів після народження.

Особливі умови у зв’язку з вагітністю та пологами і при народженні дитини мають жінки, що віднесені до 1-4 категорій осіб, які  постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи. Їм допомога виплачується за 180 днів відпустки (90 – до пологів і 90 – після пологів).

Якщо жінка завагітніла у декретній відпустці, вона одержить виплати за обома дітьми. За новою дитиною – допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами і при народженні дитини, а потім – по догляду за дитиною до 3-х років. За наявною дитиною – допомогу по догляду до 3-х років.

Розмір допомоги згідно зі статтею 9 Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” буде складати 100 % середньомісячного доходу жінки (зарплати, стипендії, допомоги по безробіттю тощо), але не менше 25 % від прожиткового мінімуму (2 589 грн станом на січень 2023 року). Непрацюючі жінкам та жінки суб’єкти підприємницької діяльності отримають 25 % від прожиткового мінімуму з розрахунку на місяць.

Непрацездатність у зв’язку з загрозою переривання вагітності

Такий випадок не підпадає під допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами. Кошти будуть отримані як звичайні лікарняні. Розмір відшкодувань наступний:

  • 50 % середньої зарплати — при страховому стажі до 3 років;
  • 60 % середньої зарплати — при страховому стажі 3-5 років;
  • 70 % середньої зарплати — при страховому стажі 5-8 років;
  • 100 % середньої зарплати — страховий стаж понад 8 років;
  • 100 % середньої зарплати —  особам, віднесеним до 1-3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи; ветеранам війни; членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, постраждалим учасникам Революції Гідності та ін. згідно зі статтею 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

на початок сторінки


Оформлення документів


Найманий працівник

Підставою для відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами є лист непрацездатності з відповідним діагнозом (форма 147/о), що видається в жіночій консультації за місцем проживання.

Далі отриману довідку необхідно віддати на роботі до бухгалтерії.

Також потрібно написати заяву на ім’я директора з проханням надати відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Жінка має право самостійно регулювати кількість днів відпустки в межах періоду, визначеного листком непрацездатності. Можна не скористатись відпусткою чи перервати її.

Документи подані роботодавцю, згідно зі статтею 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, розглядаються протягом 3 днів з моменту отримання. Про відмову в нарахуванні повідомляють протягом 5 днів з моменту винесення рішення. А при позитивному рішенні виплата здійснюється найближчим часом до установленого на підприємстві для виплати заробітної плати.

на початок сторінки


Робота за сумісництвом

Згідно з новою редакцією Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (ч. 1 ст. 22) з 1 січня 2023 року жінка отримує допомогу за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом. Тобто, якщо на основному місці роботи лікарняний було оплачено, то обов’язок оплати за сумісництвом з роботодавців знімається.

на початок сторінки


Фізична особа-підприємець (ФОП)

Жінка, що зареєстрована як ФОП, може отримати допомогу за умови сплати єдиного соціального внеску без заборгованості.

Виплати для ФОПа оформлюються у Пенсійному фонді України. З собою потрібно мати наступний перелік документів:

  • копію свідоцтва про реєстрацію єдиного податку;
  • довідку з податкової служби про сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ);
  • лист непрацездатності з відповідним діагнозом (форма 147/о);
  • заяву-розрахунок, форма якої затверджена Постановою правління Фонду соціального страхування № 12 від 19.07.2018 року.

Згідно зі статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” сума допомоги повинна бути не більше за максимальний розмір бази нарахування єдиного соціального внеску (100 500 грн) та не менше за мінімальний розмір заробітної плати (6 700 грн).

на початок сторінки


Студент

Студентам, аспірантам, докторантам, клінічним ординаторам передбачена допомога в розмірі 100 % від стипендії.

Для отримання виплати необхідно звернутись до Управління соціального захисту населення та надати форму 147/о, заяву за встановленою формою (про призначення усіх видів соціальної допомоги), довідку з місця навчання та довідку про відсутність стипендії на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Студентка має право вирішити – продовжити навчання й отримувати стипендію або отримувати соціальну допомогу.

Одночасно і стипендію і допомогу отримувати неможливо.

на початок сторінки


Безробітні та домогосподарки

Безробітні та домогосподарки можуть претендувати на виплати у разі подання пакету документів до Управління соціального захисту населення за місцем проживання:

  • заява на призначення допомоги;
  • форма 147/о;
  • копія та оригінал трудової книжки;
  • копія та оригінал паспорта;
  • копія та оригінал РНОКПП (реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • довідка з податкової інспекції про те, що жінка не є приватним підприємцем, а також про її доходи за останні 4 місяці;
  • довідка про відкриття рахунку та номер рахунку на соціальні виплати;
  • довідка з центру зайнятості про те, що жінці не виплачувалася допомога;
  • копія та оригінал свідоцтва про шлюб.

Для жінок, що перебувають на обліку в Центрі зайнятості, буде відшкодовано 100 % від мінімальної допомоги по безробіттю. Згідно з Постановою Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття № 60 від 14.09.2023 року “Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю”, мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 1500 грн  для осіб, зазначених у абзаці другому частини другої статті 6 та абзаці першому частини третьої статті 23 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”.

Якщо жінка не перебуває на обліку в Центрі зайнятості, то розмір її допомоги складе 25 % від прожиткового мінімуму (671 грн станом на 1 січня 2023 року).

на початок сторінки


Муніципальна няня

З 1 січня 2019 року згідно з Постановою Кабінету Міністрів України почала працювати програма “Муніципальна няня”.

Проєкт передбачений для відшкодування щомісячних витрат батькам або опікуну на няню для дітей віком до трьох років.

Скористатись цим видом соціальної допомоги можуть не лише українці, а також іноземні громадяни, що проживають на території України й особи без громадянства.

Скористатись проєктом “Муніципальна няня” можуть батьки або опікуни для забезпечення догляду за дитиною до 3 років, яка потребує додаткового догляду, а саме:

  • дитина з інвалідністю;
  • дитина, хвора на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня;
  • дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа або паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;
  • дитина до 3 років, якщо один із батьків, опікунів є особою з інвалідністю I чи II групи.

За програмою не передбачені виплати для осіб, що виховують прийомних дітей; батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу.

Розмір відшкодування дорівнює розміру однієї мінімальної заробітної плати, що з січня 2023 року складає 6 700 грн.

Для участі в програмі необхідно:

1. Самостійно знайти няню.
2. Укласти з нянею договір про офіційне працевлаштування (із прописаними послугами, їх обсягом, умовами надання, строком дії, вартістю, періодичністю оплати, відповідальністю сторін та іншими умовами).
3. Протягом місяця з дня підписання угоди надати пакет документів до місцевого органу соціального захисту.

У разі призначення платежу, кожного місяця до 5 числа подавати в паперовому або електронному вигляді до місцевого органу соціального захисту документи щодо оплати послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківських рахунків). У разі не подання відомостей у строк – відшкодування не здійснюється.

Рішення про призначення платежу приймається протягом 10 днів і повідомляється протягом трьох днів із дня прийняття рішення.

Компенсація буде надходити батькам до 10 числа кожного місяця.

У разі розірвання угоди про це необхідно повідомити місцевий орган соціального захисту протягом одного дня з дати події.

Поновити виплати за програмою “Муніципальна няня” можна з місяця, коли відновилось подання документів про сплату послуг.

Пакет документів:

  • заява про надання компенсації послуги “муніципальна няня”;
  • заява про перерахування коштів для компенсації послуги “муніципальна няня” із зазначенням рахунка в банку;
  • копія договору про здійснення догляду за дитиною до трьох років між отримувачем послуги “муніципальна няня” та муніципальною нянею;
  • підтвердження оплати послуги (квитанції, чеки, виписки з банківських рахунків);
  • акт про надану послугу «муніципальна няня»;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • паспорт отримувача компенсації послуги “муніципальна няня” з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;
  • картка платника податку отримувача компенсації послуги “муніципальна няня”;
  • для опікуна рішення районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її створення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки;
  • копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення групи інвалідності (для осіб з інвалідністю);
  • копія довідки про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок ІV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги (у разі потреби);
  • копія медичного висновку лікарсько-консультативної комісії про наявність у дитини інвалідності (для дітей з інвалідністю);
  • копія трудової книжки отримувача послуги “муніципальна няня” та документа з місця роботи, що підтверджує надання відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку/довідки з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7) (для фізичних осіб – підприємців).

на початок сторінки


Пакунок малюка

З 1 вересня 2018 року згідно з Наказом №1025 від 17.07.2018 був запроваджений новий вид допомоги при народженні – “Пакунок малюка”.

Це коробка з 35 елементами дитячих товарів, що можуть знадобитись новонародженій дитині.

Перелік речей в пакунку представлений в Наказі на сайті Міністерства соціальної політики.

Його можуть отримати громадяни України, іноземці й особи без громадянства, які перебувають на території України на законних підставах, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, що народили живонароджену дитину.

Пакунок не надається у разі:

  • відмови від новонародженої дитини у закладі охорони здоров’я;
  • відбування матір’ю покарання у місцях позбавлення волі та подальшого перебування новонародженої дитини в будинку дитини при установі виконання покарань;
  • смерті новонародженої дитини в закладі охорони здоров’я.

Пакунок повинні видати у закладі охорони здоров’я під час виписки дитини або за місцем проживання протягом 30 днів із дня народження дитини.

Якщо пологи відбулись за кордоном або в Україні за межами лікарні без подальшої госпіталізації, пакунок видається за місцем проживання дитини на підставі письмової заяви та копії свідоцтва про народження.

З 1 вересня 2020 року батьки можуть обрати грошову компенсацію замість дитячих товарів. Для отримання компенсації необхідно звернутися до органу соціального захисту та подати пакет документів у паперовому чи електронному вигляді:

  1. Заява на отримання грошової компенсації;
  2. Копія свідоцтва про народження;
  3. Довідка з пологового будинку про неотримання “Пакунку малюка”;
  4. Копія РНОКПП (реєстраційного номера облікової картки платника податків) або копія паспорта.

Також можна подати заяву на отримання грошової компенсації під час надання комплексної послуги “єМалятко“.

Рішення про надання компенсації приймається протягом 5 робочих днів після надання заяви, протягом 1 робочого дня після рішення надходить повідомлення. Кошти надходять протягом 7 робочих днів після формування реєстру отримувачів компенсації (до 10 числа щомісяця). Отримані гроші можуть бути витрачені протягом року з дня нарахування на купівлю дитячих товарів і товарів для породіллі у магазинах-учасниках проєкту монетизації “Пакунку малюка”.

Грошова компенсація надається у сумі не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років (у 2023 році це 6 816 гривень). Протягом дії воєнного стану плюс один місяць після його завершення можна використати ці кошти на будь-які потреби, а не лише на товари для дітей.

на початок сторінки


Виплата допомоги по догляду за дитиною до трьох років

Її може отримати один із батьків або опікун.

Оформлення онлайн:

1. Заповнити онлайн-форму на отримання послуги та накласти електронний підпис.
2. Заповнена заява автоматично відправляється до органів соціального захисту.
3. Не пізніше ніж наступного дня після отримання заяви органом соціального захисту буде призначено допомогу (у разі правильно заповненої форми).

Оформлення офлайн:

1. Подати документи до органу соціального захисту чи Центру надання адміністративних послуг за місцем проживання:

  • заяву матері (батька, усиновлювача, опікуна), що складається за формою, затвердженою Мінпраці;
  • копію або витяг з наказу (розпорядження) роботодавця про надання відпустки;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію трудової книжки матері (батька, усиновлювача, опікуна), яка (який) здійснює догляд за дитиною;
  • довідку з місця навчання – для осіб, які навчаються;
  • довідку про те, що виплата допомоги по безробіттю або матеріальної допомоги по безробіттю не проводиться, – для осіб, які непрацюють і перебувають на обліку в центрі зайнятості;
  • копію свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця – для осіб, що провадять підприємницьку діяльність;
  • також копію рішення про усиновлення або встановлення опіки – для усиновлювачів та опікунів.

    Термін розгляду документів, поданих у паперовій формі, становить 10 днів.

Згідно зі статтею 12 Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” розмір виплати складає 41 280 грн. Спочатку буде виплачена одноразова допомога в розмірі 10 320 грн. Вона зараховується на банківській рахунок одного з батьків через 1-2 місяці після оформлення виплат. Решта грошей (30 960 грн) надається рівними частинами протягом наступних 36 місяців, тобто по 860 грн у місяць.

на початок сторінки


Допомога багатодітним сім’ям

Починаючи з 1 квітня 2019 року сім’ям, що мають три та більше дитини, передбачена фінансова підтримка.

Допомога складе 2 100 грн у місяць і надходить на кожну третю та наступну дитину до виповнення їй шести років.

Якщо дитині ще не виповнилось три роки, то 2 100 грн є додатковою соціальною виплатою до 860 грн, що передбачені за програмою щодо допомоги при народженні дитини.

Необхідно, щоб батько або мати написали заяву в найближчому відділі соціального захисту та надали оригінал і копію посвідчення багатодітної сім’ї та свідоцтва про народження дітей.

Кошти від держави можуть надходити на рахунок відкритий в державному банку або виплачуватись на руки у відділені Укрпошти.

на початок сторінки


Джерела інформації

Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми“.

Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування“.

Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття“.

Постанова Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття № 60 від 14.09.2023 року “Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю”.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. № 68 “Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня””.

Постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1474 “Деякі питання соціального захисту дітей та сім’ї”.

Наказ Міністерства соціальної політики №1025 від 17.07.2018 “Деякі питання надання одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” при народженні дитини”.

Постанова Кабінету Міністрів України від 05 березня 2022 р. № 204 “Про особливості призначення та використання грошової компенсації вартості одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка” на період введення воєнного стану”.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2021 р. № 1390 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”.

Офіційний портал Дія.

на початок сторінки

Огляд
Назва
Державна допомога по пологах та народженню дитини 2019
Автор
Догори