Молдова

Дата: 14.09.2023

Завантаженість

~ 110 тис. українських біженців.

Зараз українські біженці складають 4.2 % від загального населення Молдови. Близько 65 тис. українців перебувають у Молдові нелегально, оскільки вони перевищили термін у 90 днів, протягом якого можна було жити у країні без додаткових документів.

Житло

Молдова розгорнула тимчасові центри розміщення українців, яких з початком війни відкрито 130. Зараз їх лишилося 52, які зайняті на 60 %.  Там можна перебути перший час до визначення з подальшим житлом. Можна знайти безкоштовне житло скориставшись ресурсами, які надані вкінці сторінки.

Також в перші два тижні можна самостійно знайти безкоштовне житло на Airbnb.

Статус та страхування

В травні 2023 року були прийняті суттєві поправки до законодавства, що стосуються деяких аспектів перебування громадян України в Молдові. Тому від 15 травня 2023 року розпочинається відлік 90 днів (на кожні 180 днів) легального перебування всіх іноземних громадян, окрім тих, хто має статус Тимчасового захисту, статус біженця або іншого виду гуманітарного захисту або має дійсну посвідку на тимчасове проживання. Якщо ви приїхали до Молдови після 15.05.2023, відлік починається з дня прибуття в країну.

Заяву на отримання статусу Тимчасовго захисту можна подати онлайн. Для заповнення заяви необхідно мати молдавський номер телефону, фотографії паспорта чи свідоцтва про народження (для дитини) кожного члена сім’ї та фотографію документа, який підтверджує вашу адресу проживання в Молдові. Після подання заяви вас запросять в офіс Генерального інспектора з міграції на співбесіду.

Статус Тимчасового захисту надає:

  • право працювати;
  • можливість безкоштовно проживати в центрах розміщення осіб, які потребують захисту;
  • доступ до невідкладної та первинної медичної допомоги;
  • доступ до базової освіти для неповнолітніх;
  • можливість отримати соціальну допомогу.

Фінансова допомога

Усі українці, незалежно від статусу, які перетнули кордон після 24.02.2022 мають право на отримання щомісячної допомоги розміром приблизно 110 євро на людину. Отримати її можна лише при оформленні платіжної картки в одному з молдовських банків, і розплачуватися нею лише на території Молдови.

Робота

В 2022 році кожен український переселенець мав право працювати в Молдові на законних підставах навіть без отримання спеціального дозволу. Таке рішення ухвалила комісія з працевлаштування у Молдові ще 01.03.2022. Зараз українці у Молдові мають легалізуватися: отримати статус тимчасового захисту або посвідку на проживання за однією з основних категорій: робота, шлюб з громадянином чи громадянкою Молдови, навчання в університеті, волонтерство тощо. З тимчасовим захистом та посвідкою на проживання українці отримують вільний доступ до ринку праці. Знайти роботу можна на сайтах з пошуку роботи чи у соцмережах або звернутися до Національного агентства зайнятості населення (АНОФМ). Гаряча лінія АНОФМ: 0 8000 1000.

Мовний бар’єр залишається проблемою. Проте, на низькокваліфіковані вакансії можуть наймати і без знання мови.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках безкоштовно.

Особливості

Усі українці мають право на повну безкоштовну медичну допомогу на території Молдови.

Оператори мобільного зв’язку надають можливість безкоштовно телефонувати на територію України.

Додаткова інформація та контакти

  • Dopomoga.gov.md – сайт уряду з усіх питань для переселенців у Молдові;
  • locals.md – сайт з усіх питань для переселенців у Молдові;
  • Фейсбук група SOS українці в Молдові – з усіх питань для переселенців у Молдові.

В телеграм-каналі UAhelpinfo зібрали інформацію про житло, транспорт, медичні та юридичні питання в Україні та за кордоном – у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Молдові, Литві, Чехії, Естонії, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччині, Франції, Сербії, Італії.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «КоордиНація» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Корисні посилання для громадян України.

Догори