Польща

Дата: 18.09.2023

Завантаженість

~ 990 тис. українських біженців.

Зараз українські біженці складають 2.6 % від загального населення Польщі. Українці, які виїхали у Польщу через повномасштабну війну, поступово переїжджають до Німеччини, в інші країни, а деякі повернулися додому.

Житло

Польща не забезпечує житлом. Проте, ви можете звернутися до центру прийому біженців, де ви отримаєте інформацію щодо вашого перебування в Польщі, житло та гарячу їжу.

В перші два тижні перебування в Польщі можна самостійно знайти безкоштовне житло на Airbnb.

Часто самі поляки пропонують житло для біженців та готові прихистити.

З 1 травня 2023 року біженці, які перебувають в Польщі 180 днів та мешкають в колективному житлі разом з іншими біженцями, повинні сплачувати 75 % від вартості проживання. Сума не має бути більшою за 60 злотих за людину на день. Від обов’язку платити за проживання звільняються найбільш вразливі категорії громадян України: особи з інвалідністю та їхні опікуни, люди пенсійного віку, неповнолітні, вагітні жінки, особи, які виховують дитину віком до 1 року та батьки/опікуни трьох і більше дітей.

Статус та страхування

При перетині кордону в перші дні необхідно оформити так званий “песель”, порядковий номер, що складається з букв і цифр (аналог ID-коду), для цього є 30 днів. Подати документи можна у будь-якій адміністрації гміни або в адміністрації міського району. Знайти їхні адреси можна тут. З 1 квітня 2023 українські біженці у Польщі, які мають “песель” , можуть подавати документи на дозвіл на тимчасове перебування (так звана “карта побиту”), який передбачає доступ до польського ринку праці, можливість міняти роботодавця без необхідності отримання нової карти побиту, а також їздити до інших країн Європи. Це передбачено змінами до закону “Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території України”, які було ухвалено в січні 2023 року. Отримати посвідку можуть тільки ті громадяни України, хто офіційно працевлаштований в Польщі, хто виконує у Польщі висококваліфіковану роботу (науковці, інженери, працівники сектора IT тощо), а також українці, які відкрили підприємницьку діяльність. “Карту побиту” не можуть отримати українці, які ведуть бізнес в Україні або працюють дистанційно в Україні, але перебувають у Польщі. 

Є можливість оформити й статус біженця, проте, він не надає права на роботу, та вимагає не покидати країну наступні три роки.

Фінансова допомога

Діє декілька програм фінансової допомоги українцям у Польщі:

  • Сім’я 500+: щомісяця можна отримувати 500 злотих на кожну дитину до 18 років. Необхідно мати “песель”, банківський рахунок у Польщі та польський номер телефону.
  • Одноразова фінансова допомога у розмірі 300 злотих. Щоб її отримати, ви маєте показати позначку в паспорті про перетин кордону після 24 лютого 2022 року та заповнити анкету в місцевому муніципалітеті (Urząd).
  • Фінансова допомога Karta Dużej Rodziny для багатодітних родин. Необхідно подати заяву до місцевої влади або онлайн. За цією програмою можна отримувати знижки в магазинах, на залізничні квитки та в закладах харчування. Картку великої родини можуть отримати: батьки — 50 % знижки та дитина — 75 % знижки.
  • Фінансова допомога 400 злотих для батьків дитини, яка відвідує ясла. Витрати не покривають витрати на харчування в яслах.
  • Програма Rodzinny kapitał opiekuńczy (RKO): допомога для батьків дітей від 1 до 3 років на другу і кожну наступну дитину в родині. За цією програмою можна отримати 500 злотих на місяць протягом 2 років або 1000 злотих на місяць протягом року. Зверність увагу, що можна отримувати тільки один вид допомоги: 400 злотих для батьків дитини, яка відвідує ясла, або Rodzinny kapitał opiekuńczy.

Робота

Українці мають право на працевлаштування відповідно до статусу Тимчасового захисту. Ви можете знайти роботу на державному порталі пошуку роботи для українців. На сайті необхідно зареєструватися, надавши свій номер “песель”, описати свій досвід, навички та вподобання у короткій анкеті (резюме складати не потрібно), після цього ви отримаєте список найбільш релевантних вакансій, і раз на тиждень надходитимуть нові пропозиції.

Мовний бар’єр лишається проблемою, проте, польські бізнеси створюють місця для українців на підприємствах, будівництвах та в подібних категоріях, де гарне володіння мовою не є обов’язковим.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках безкоштовно. В школах організовані безкоштовні курси польської мови для дітей.

19 липня 2023 року в Польщі вводяться зміни щодо організації навчання дітей з України. Учні початкових та середніх шкіл можуть легально перебувати в Польщі та навчатися до 31.08.2024, випускники старших класів, які складатимуть іспити – до 30.09.2024.

Особливості

Специфічні умови для українців варіюються залежно від місцезнаходження у Польщі.

З червня 2022 року українські біженці повинні сплачувати за квитки для проїзду в громадському транспорті. Проте в деяких містах пільги зберегли: Хелмі, Дорогуську, Любліні, Грубешеві, Перемишлі, Загужі, Ярославі та Жешуві.

У поїздах 2-го класу TLK і IC можуть безкоштовно їздити тільки пільгові категорії біженців, а саме діти до 18 років, жінки й чоловіки старші за 60 років, а також громадяни від 18 до 60 років з інвалідністю.

Більшість музеїв Варшави мають дні, коли відвідування для біженців з України безкоштовне.

У Польщі дуже багато пунктів допомоги українцям, де можуть надати базові набори одягу, предметів гігієни та їжі. Безкоштовно годують. Волонтери завжди готові допомогди з оформленням документів. Дуже багато перекладачів.

Додаткова інформація та контакти

Офіційний сайт допомоги біженцям у Польщі.

В телеграм-каналі UAhelpinfo зібрали інформацію про житло, транспорт, медичні та юридичні питання в Україні та за кордоном – у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Молдові, Литві, Чехії, Естонії, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччині, Франції, Сербії, Італії.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «КоордиНація» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

На сайті MapujPomoc.pl зібрано інформацію про житло, матеріальну допомогу, заклади здоров’я та інше.

Догори