Румунія


Дата: 19.09.2023

Завантаженість

> 110 тис. українських біженців.

Зараз біженці складають 0.5 % від загального населення Румунії. Такі показники є прийнятними. Країна готова приймати ще українців.

Житло

До 1 травня 2023 року діяла програма допомоги українцям «50/20», за якою особи, які приймали біженців, щомісяця отримували грошові виплати на житло (щодобово 50 леїв на особу) та харчування (щодобово 20 леїв на особу). Тепер і до кінця 2023 року гроші перераховуватимуть самим українцям.

Подати запит на проживання можна через форму, якщо вам необхідна допомога у пошуку житла. Центральні органи влади разом з міжнародними організаціями моніторять запити та наявне житло і допомагають поселитися відповідно до ваших потреб.

Дуже багато румунських родин також охоче приймають українців у своїх домівках на безоплатній основі.

Можна знайти прихисток самостійно, почавши з Airbnb для біженців, де є можливість для українців безкоштовно винаймати житло до двох тижнів.

Статус та страхування

Ви можете перебувати в Румунії 90 днів за півроку та подати заяву про надання тимчасового захисту в цей термін, який включає страхування, дозвіл на роботу та перебування в країні строком на один рік, з можливістю подовження ще на два. Щоб подати заяву на отримання тимчасового захисту, потрібно звернутися до румунських органів влади. Це може бути прикордонна поліція або Генеральна інспекція з питань імміграції, або Регіональний центр процедур та розміщення шукачів притулку. Дізнатися адреси регіоналих центрів можна за цим посиланням.

Ви можете також оформити статус біженця з доступом до ринку праці через 3 місяці з дати подання заяви, але він вимагає не покидати країну наступні три роки.

Фінансова допомога

Маючи статус тимчасового захисту, відповідно до змін до законодавства, з 1 травня 2023 року ви маєте право на таку фінансову допомогу:

  • щомісяця 2000 леїв (близько 400 євро) на сім’ю або 750 леїв (близько 150 євро) на самотню людину та додатково 600 леїв (приблизно 120 євро) на особу для покриття витрат на харчування протягом перших чотирьох місяців;
  • починаючи з п’ятого місяця і до кінця 2023 року виплата на житло залишається тою самою (400 євро на сім’ю або 120 євро на самотню людину), а на харчування — припиняються.

З другого місяця отримання допомоги необхідно стати на облік до місцевого центру зайнятості або піти на роботу. Якщо в родині є діти, їх слід записати до дитячих садочків або шкіл. Із п’ятого місяця отримувачі фінансової допомоги мають обов’язково піти на роботу і надати довідку про це.

Українці також можуть подати заявку на отримання допомоги від УВКБ ООН в Румунії у розмірі 110 євро на дорослого та 120 євро на дитину протягом 3 місяців. Виплата надається одноразово і тільки якщо не отримували фінансову допомогу від інших міжнародних організацій раніше.

Робота

Особи зі статусом тимчасового захисту можуть працювати без дозволу на роботу чи візи.

Якщо ви хочете працювати у сфері, в якій здобули досвід або освіту, але не маєте підтверджувальних документів (дипломів, сертифікатів, атестацій), то можете на власну відповідальність надати заяву про те, що ви пройшли навчання або маєте досвід у певній галузі. Така заява дійсна протягом 12 місяців, але може бути подовжена на 6 місяців або на рік.

Для пошуку роботи можна скористатися допомогою Національного агентства зайнятості Румунії або шукати роботу самостійно за допомогою таких сервісів: Jobs for Ukraine, Visit Ukraine, Jooble and JOB AID.

Румунія пропонує українцям багатий вибір мовних курсів, щоб полегшити їм адаптацію та процес працевлаштування.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають права відвідувати дитячі садки та навчатися в школах безкоштовно.

Додаткова інформація та контакти

В телеграм-каналі UAhelpinfo зібрали інформацію про житло, транспорт, медичні та юридичні питання в Україні та за кордоном – у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Молдові, Литві, Чехії, Естонії, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччині, Франції, Сербії, Італії.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «КоордиНація» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Агенти з нерухомості, які допоможуть знайти житло українцям.

Група в Фейсбуці – житло і транспорт для біженців.

Догори