Сполучені Штати Америки

Дата: 21.09.2023

Особливості

З 25 квітня в США була запущена спонсорська програма Uniting for Ukraine, за якою держава готова прийняти 100 тисяч українців, які вимушені тікати від війни. Станом на грудень 2022 року понад 82 тис. українців в’їхали в США за цією програмою.

Хто може подати заявку на програму

  • особи, які проживали в Україні на момент 11 лютого 2022 і були вимушено переміщені у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії;
  • особи, які є громадянами України, мають чинний український паспорт або є прямим родичами громадянина України;
  • особи, які мають спонсора в США, який заповнить на них Декларацію про фінансову підтримку (форму I-134), яка буде перевірена та схвалена Службою громадянства та імміграції США. Спонсора можна знайти на платформі;
  • особи, які мають вакцинації та відповідати вимогам охорони здоров’я США.

Програма дозволяє перебувати в США протягом 2 років.

Інструкція та етапи подачі заявки

Згідно з умовами, заявку має право подавати лише спонсор українця в США. Таким спонсором може бути будь-який громадянин США, або фізична особа, яка законно перебуває на території Сполучених Штатів. Після схвалення заявки, українець отримає електронний лист з подальшими кроками.

Фінансова підтримка:

Спонсор має подати декларацію, більш відому як  форма I-134 на онлайн порталі USCIS. Опісля, федеральні органи США проведуть перевірку, що може зайняти певний час.

Біографічна інформація:

Опісля як федеральні органи схвалять заявку спонсора, оцінивши його фінансові можливості, українець отримає електронного листа про необхідність створення акаунту в myUSCIS та підтвердження своїх біографічних даних для подальших кроків.

Вакцинація:

Згідно з умовами програми Uniting for Ukraine українець має підтвердити наявність вакцинації проти кору, поліомієліту та COVID-19. Якщо цього немає, українець зобов’язаний отримати першу дозу вакцин перед тим, як отримає дозвіл на перетин кордону США.

Також, усі особи від двох років мають пройти медичний огляд на туберкульоз, включаючи тест IGRA. Це необхідно зробити впродовж перших двох тижнів перебування в США.

Дозвіл:

Опісля виконання усіх вище зазначених умов, українець отримає лист-дозвіл на перетин кордону США та отримання гуманітарного пароля при в’їзді. Цей дозвіл дійсний впродовж 90 днів після його отримання. Транспортом українців не забезпечують. Перетин наземного кордону з Мексики в США для українців також неможливий.

Гуманітарний пароль:

Прибувши, у пункті пропуску кожен українець буде перевірений Митною та прикордонною службою США та отримає рішення про надання гуманітарного пароля строком до двох років.

У разі схвалення та надання гуманітарного пароля, українець отримує право проживати в США до двох років з правом подати документи на працевлаштування.

Додаткова інформація на офіційному сайті уряду Сполучних Штатів Америки.

Є інший варіант отримання гуманітарного захисту в США – подати заявку на отримання статусу Тимчасового захисту (TPS), за яким ви можете в’їхати в США та працевлаштуватися.

Ви можете подати заяву онлайн до Служби громадянства та імміграції США (СГІСША). Деталі щодо процедури подачі та переліку документів тут. Статус надає дозвіл на перебування в США 18 місяців. США продовжили дію статусу тимчасового захисту (TPS) для українців ще на 18 місяців – з 20 жовтня 2023 року до 19 квітня 2025 року. Громадяни України можуть подавати заявки на отримання цього статусу до 19 квітня 2025 року.

Догори