Угорщина

Дата: 21.09.2023

Завантаженість

~ 35 тис. українських біженців.

Зараз українські біженці складають 0.36 % від загального населення Угорщини.

Житло

Сама держава забезпечує українців тимчасовим житлом, зазвичай це хостели. Можна знайти безкоштовне житло скориставшись ресурсами, які надані вкінці сторінки.

З 1 серпня 2023 року діють нові правила надання державних субсидій на проживання біженців з України. Якщо ви маєте право на тимчасовий захист але ще не отримали його офійійно, ви маєте право на субсидоване проживання протягом одного місяця після прибуття в Угорщину. Муніципалітет або постачальники житла нададуть вам прихисток за державним контрактом (наприклад, готель або хостел), і воно буде включати безкоштовне харчування. Вам не доведеться нести жодних витрат на проживання.

Через місяць у вас залишиться право на субсидоване житло, тільки якщо ви підпадаєте під одну з наступних категорій ризику:

  • Ви є одним із батьків дитини віком до 6 років (другий із батьків, можливо, повинен буде платити).
  • Ви вагітні.
  • Ви маєте інвалідність.
  • Вам більше ніж 65 років.
  • Вам менше ніж 18 років і ви проживаєте в одному домогосподарстві з будь-ким із перелічених вище осіб.

Якщо ви не підпадаєте під жодну з вищезазначених категорій, ви повинні зареєструватися для отримання статусу тимчасового захисту, щоб зберегти право на субсидоване житло ще на 1 місяць.

Якщо ви не підпадаєте під вищезазначені категорії, власники вашого притулку не отримуватимуть державних субсидій на утримання біженців після 15 вересня 2023 року, тому вас можуть змусити виселитися. Якщо ви потребуєте термінового альтернативного житла, ви можете користуватися державними колективними притулками, заяву на поселення в них можна подати у офісах NDGAP.

Ви можете спробувати самостійно знайти житло. Найпоширенішими сайтами, які використовуються в Угорщині, є ingatlan.comalberlet.huingatlannet.hu, та otthonterkep.hu

Також в перші два тижні можна самостійно знайти безкоштовне житло на Airbnb.

Статус та страхування

Громадяни України можуть легально перебувати на території Угорщини до 90 днів.

Є можливість оформити статус Тимчасового захисту, який дає право на працевлаштування, претендування на житло, фінансову допомогу, медичні послуги та освіту для дітей. Дію статусу продовжено до 04.03.2024 року.

Будь ласка, зверніть увагу, якщо у вас немає біометричного паспорта і вас допущено на територію Угорщини, ви отримаєте посвідку на тимчасове проживання (угорською: «ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolás»). Посвідка на тимчасове проживання дозволяє вам легально перебувати в Угорщині лише протягом 30 днів. 

Фінансова допомога

Українці, які отримали статус Тимчасового захисту в праві розраховувати на щомісячну фінансову допомогу в розмірі приблизно 60 євро на дорослого та 35 євро на дитину.

Про потребу у фінансовій допомозі українець має повідомляти одразу, при оформленні статусу Тимчасового захисту, або звернутися до служби зайнятості районної держадміністрації. При працевлаштуванні, право на фінансову допомогу від держави втрачається.

Робота

При оформленні статусу Тимчасового захисту повнолітні українці мають право на працевлаштування без додаткового дозволу, на так звані професії з дефіцитом робочої сили. На більш кваліфіковані посади українці можуть працевлаштуватися за спрощеною процедурою.

Одним із найбільших порталів з пошуку вакансій в Угорщині є jobinfo.hu, але без знання угорської мови знайти потрібну роботу складно.

Є спеціальна фейсбук-група Робота для українців-біженців. Так, користувачі повідомляють, що компанія TESCO готова працевлаштовувати українців у свої магазини у столиці країни, передмісті та прикордонних містах.

Асоціація Next Step пропонує безкоштовне та недороге навчання навичкам, які допомагають людям розширити можливості працевлаштування та досягти більшого професійного успіху. 

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках безкоштовно. Зверніть увагу, що в Угорщині освіта є обов’язковою у віці від 3 до 16 років для кожної дитини, яка перебуває в Угорщині більше, ніж 3 місяці.

Дитина зі статусом тимчасового захисту має право на безкоштовне харчування в яслах, дитячому садку чи школі протягом 6 місяців. Необхідно звернутися із заявою до керівництва вашого закладу і надати свідоцтво про статус.

Особливості

Важливо зареєструвати свою адресу (так звану “прописку”) в органах влади, щоб ви могли отримувати офіційні документи та отримувати необхідні послуги (наприклад, медичну або фінансову допомогу) за місцем проживання, якщо ви його змінили. Зареєструвати адресу можна в офісах NDGAP і заповнивши форму реєстрації адреси.

Будапештський транспортний центр продовжив до 31 грудня 2023 року безплатний проїзд для громадян України, які були змушені покинути свої домівки через війну.

З 15 вересня 2022 року квитки на поїзд по Угорщині надають лише на певні маршрути, а не на всю мережу сполучень.

При оформлені статусу біженця діє заборона на виїзд з Угорщини навіть до країн ЄС строком до трьох років.

Додаткова інформація та контакти

В телеграм-каналі UAhelpinfo зібрали інформацію про житло, транспорт, медичні та юридичні питання в Україні та за кордоном – у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Молдові, Литві, Чехії, Естонії, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччині, Франції, Сербії, Італії.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «КоордиНація» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Догори