Франція

Дата: 22.09.2023

Завантаженість

~ 120 тис. українських біженців.

Зараз біженці складають 0.18 % від загального населення Франції. Держава готова прийняти ще біженців.

Житло

Франція не забезпечує житлом українців. Але українці, які виїхали до Франції та оформили тимчасовий захист, можуть отримати гроші на оренду житла або на навчання дітей від Французького фонду допомоги сім’ям (CAF) .

Самостійно в перші два тижні можна знайти безкоштовне житло на Airbnb.

Можна спробувати знайти сім’ю французів, які мають можливість та бажання прихистити.

Є фейсбук група, через яку можна спробувати знайти житло. Краще обирати райони, які віддалені від Парижу, адже він зараз переповнений.

Також варто обговорити усі умови проживання з приймаючою сім’єю заздалегідь. Трапляються непоодинокі випадки у Франції, коли українська родина живе в родині, а через місяць господарі вимагають грошову плату.

Якщо ви приїхали до Франції і вам зовсім ніде жити, зверніться в центри допомоги біженцям, адреси яких можна знайти тут.

Статус та страхування

Українці можуть знаходитися у Франції до 90 днів. Якщо ви хочете залишитися в країні довше, уряд Франції надає можливість оформити статус тимчасового захисту українцям до пів року, який включає страхування, дозвіл на роботу, безкоштовне навчання дітей в яслах, дитячих садочках та школах, медичну страховку Assurance Maladie та право на фінансову допомогу. Для подання заявки на отримання статусу зверніться до департаменту соціального захисту префектури, де ви проживаєте, або скористайтеся допомогою пунктів Accueil Ukraine. В Парижі він розташований за адресою: Paris Event Center, 20, Avenue de la Porte de la Villette – 75019 Paris. Через 6 місяців необхідно подовжити дію статусу тимчасового захисту. Це можна зробити у Центрі приймання іноземців у Парижі (Centre de Réception des Etrangers) або, якщо українець знаходиться в іншому місті Франції, у префектурі за місцем проживання.

Медичне страхування у Франції забезпечує повний необхідний обсяг лікування, включаючи консультації з хірургом-стоматологом, акушером, витрати на рецептурні ліки, лабораторні дослідження, окуляри, зубні протези, слухові апарати тощо. 

Фінансова допомога

Після отримання тимчасового захисту ви маєте право на матеріальну допомогу (ADA), розмір якої залежить від кількості людей у вашій родині. Карта ADA – це платіжна картка, яка дозволяє отримувати матеріальну допомогу щомісяця на початку кожного місяця. Якщо ви отримуєте дохід у Франції чи в Україні (або в іншій країні, наприклад, дистанційно), ви не маєте права на цю соціальну допомогу. Розмір грошової допомоги на день:

  • 1 особа: 6.80 євро;
  • 2 особи: 10.20 євро;
  • 3 особи: 13.60 євро;
  • 4 особи: 17.00 євро;
  • 5 осіб: 20.40 євро.

Якщо держава не може надати вам безкоштовне житло, додається ще 7.40 євро на день.

Фінансова допомога у порівнянні з вартістю життя в країні – дуже невелика.

Ви можете також подати заявку на отримання допомоги від Французького фонду допомоги сім’ям (CAF) онлайн якщо у вашій родині двоє і більше дітей. Обчислити суму допомоги можна в калькулятор Paje.

Робота

Українці мають право на працевлаштування. Проте, без знання французькою неможливо знайти роботу. Навіть для некваліфікованих вакансій вимагають принаймні базовий рівень знань. Pôle emploi — французьке агентство з працевлаштування, надає допомогу в пошуку роботи у Франції. Вони можуть надати курси французької мови, які відповідають вашому рівню та потребам, запропонують доступні вакансії та, якщо необхідно, нададуть послуги навчання, щоб підготувати вас до роботи.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках. Студент може бути зарахований у французький університет за умови, що навчання в українському університеті повність зупинено і не йде дистанційно.

У Франції освіта обов’язкова для всіх дітей віком від 3 до 16 років. Тому вам необхідно звернутися до місцевого муніципалітету, щоб домовитися про зарахування дитини до навчального закладу. Щоб організувати навчання дітей віком від 11 до 18 років, можна звернутися до найближчого коледжу чи ліцею або звернутися до місцевого відділення Національної служби освіти.

Для українців, які мають бажання, надають безкоштовні курси з вивчення французької мови.

Особливості

Специфічні умови для українців дуже варіюються залежно від місяцезнаходження у Франції. В окремих провінціях проїзд в громадському транспорті для українців безплатний, деякі регіони й локальні спільноти надають продуктові кошики.

Без знання французької оформити необхідний пакет документів, зайнятися страхуванням та стати на облік Біржі Праці вкрай важко. Але в центрах для біженців є перекладачі, які можуть вам допомогти.

У Франції ви можете використовувати українське водійське посвідчення протягом всього перебування в країні на законних підставах (необхідно мати офіційний переклад документа на французьку мову для можливої перевірки).

Додаткова інформація та контакти

В телеграм-каналі UAhelpinfo зібрали інформацію про житло, транспорт, медичні та юридичні питання в Україні та за кордоном – у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Молдові, Литві, Чехії, Естонії, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччині, Франції, Сербії, Італії.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «КоордиНація» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Догори