Чехія

Дата: 25.09.2023

Завантаженість

~ 360 тис. українських біженців.

Зараз біженці складають 3.4 % від загального населення Чехії. Такі показники є прийнятними.

Житло

На перші 7-14 днів можна орендувати безкоштовне житло через booking або airbnb.

З 1 липня 2023 року отримати державне гуманітарне житло можна лише через Крайові центри допомоги Україні (KACPU). Житло можуть надати в будь-якому населеному пункті (крім Праги, де наразі немає вільного житла) на 150 днів, в залежності від наявності вільних місць. Далі необхідно знайти та орендувати житло. Виключенням є: люди з інвалідністю, діти до 18 років, батьки дітей до 6 років, вагітні жінки, літні люди від 65 років, студенти до 26 років, для яких строк проживання не нормовано.

Якщо ви самостійно знайдете та домовитесь про житло, воно не вважатиметься державним гуманітарним житлом і не буде безкоштовним. Також необхідно повідомити Департамент з питань притулку та міграційної політики (OAMP) про зміну адреси протягом 3 днів.

Статус та страхування

Ви можете подати заявку на оформлення статусу тимчасового захисту, що дозволяє українським біженцям отримувати доступ до державного медичного страхування, освіти та ринку праці на один рік, з можливістю подовження ще на два. Наразі термін дії тимчасовго притулку закінчується 31.03.2024, але у жовтні уряд Чехії має ухвалити подовження терміну до березня 2025 року.

Безкоштовне страхування в Чехії надається дорослим українцям на перших 150 днів, після цього доведеться платити за страховку самостійно. Проте Чехія продовжуватиме платити за страхування неповнолітніх дітей та людей похилого віку.  

Для лікарів загальної практики, які надають безкоштовну допомогу громадянам України, створено веб-сайт, доступний також українською мовою. Лікарі пропонують невідкладне лікування для українців, які ще не мають страхування в Чехії.

Фінансова допомога

До змін 01.07.2023 після оформлення тимчасового захисту українцям надавалася щомісячна фінансова допомога в розмірі приблизно 200 євро для дорослих та 140 євро на неповнолітніх дітей строком до пів року. Після впровадження урядом змін від 01.07.2023 фінансову допомогу платитимуть тільки тим українцям, які матимуть право на такі виплати. Для визначення такого права біженцям потрібно подавати інформацію про дохід. Розмір фінансової допомоги розраховується як різниця між витратами на проживання (включаючи оплату житла) всіх членів родини, що проживають разом, та доходами всіх членів родини.

З липня 2023 року біженці з інвалідністю та пенсіонери отримуватимуть близько 300 євро для дорослих і 210 євро для дітей, які мають інвалідність.

На дітей від 6 до 10 років виплата становитиме 1.2 розміру прожиткового мінімуму (в 2023 році це близько 155 євро).

Робота

Маючи тимчасовий захист, у вас є вільний доступ до ринку праці, тобто ви можете собі знайти будь-яку роботу, стати на біржу праці, підписати контракт з роботодавцем і починати працювати. Ви можете заповнити заяву про пошук роботи на сайті Міністерства соціальних справ Чехії.

Перепона – мовний бар’єр. Проте, з початком Українсько-російської війни, зросла кількість вакансій, які не вимагають знання чеської. Великою перевагою буде знання англійської мови.

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках. В Чехії діють спеціально створені українські класи та групи, де навчають вчителі з України.

Для українців, які мають бажання, надають безкоштовні курси з вивчення чеської мови.

Додаткова інформація та контакти

В телеграм-каналі UAhelpinfo зібрали інформацію про житло, транспорт, медичні та юридичні питання в Україні та за кордоном – у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Молдові, Литві, Чехії, Естонії, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччині, Франції, Сербії, Італії.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «КоордиНація» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Посольство України в Чеській Республіці – про навчання українських дітей.

Телеграм-чат Українці в Чехії.

Догори