Іспанія

Дата: 08.09.2023

Завантаженість

~ 168 тис. українських біженців.

Зараз українські біженці складають 0.34 % від загального населення Іспанії. Держава готова і надалі приймати українців.

Житло

Житлом українців можуть забезпечити волонтерські організації: Червоний Хрест, Accem, Cear, Карітас та інші благодійні та соціальні організації. Зазвичай, вони мають пункти зустрічі на вокзалах, або стенд з інструкціями, як їх знайти і звернутися по допомогу. Вони можуть надати житло в невеликих селах у гуртожитках, поселити в сім’ї, релігійні громада. В кожному місті врегульовано розселення через одну з організацій: в Барселоні – Cruz Roja (Червоний Хрест), в Малазі – Cear, в Мурсії – Accem, в Мадриді працюють три: Червоний Хрест, Cear та Accem.

Також в перші два тижні можна самостійно знайти безкоштовне житло на Airbnb. Проте знову, краще обирати менші міста.

Одразу по приїзду в Іспанію (в місто вашої кінцевої зупинки) можна звернутися до поліції з проханням надати вам прихисток або направити в організацію, яка займається розселенням українських біженців. Або безпосередньо звернутися до організації, якщо ви вже знаєте, в яку саме вам потрібно.

Статус та страхування

Після прибуття українцям необхідно оформити статус Тимчасового захисту. Подати таку заявку необхідно протягом 90 днів перебування в Іспанії за безвізовим режимом або по туристичній візі. Заяву можна подати у Центрах прийому, обслуговування та направлення (CREADE), розташованих у Мадриді та Малазі, а в разі потреби – у поліцейських управліннях провінції, де ви знаходитесь.

Статус Тимчасового захисту дійсний один рік з можливістю продовжити його ще на два. За цим статусом дозволено покидати Іспанію, але не більше ніж на шість місяців загально за перший рік. Зі статусом оформлюється і медичне страхування.

Тимчасовий захист передбачає такі права:

  • дозвіл на проживання;
  • дозвіл на роботу (самозайнятість і за наймом);
  • доступ до соціального забезпечення (розміщення, юридична та психологічна допомога, соціальна підтримка, вивчення мови тощо);
  • доступ до медичного обслуговування;
  • доступ до освіти для дітей, молодших 18 років, на тих самих умовах, що й громадяни країни;
  • чинність українського водійського посвідчення для водіння в Іспанії протягом одного року.

Фінансова допомога

Грошова допомога українцям в Іспанії становить 400 євро для дорослого та 100 євро на дитину особам, які мають статус Тимчасового захисту, не перебувають на утриманні офіційних благодійних організацій, мають прописку та не мають доходу. Виплата надається протягом 6 місяців. Щоб оформити фінансову допомогу, потрібно зареєструватись на прийом до Служби соціального забезпечення (на сайті обирати розділ “Make an appointment for pensions and other benefits (INSS)”) або зателефонувати за номерами 915412530 / 901106570.

Також деякі локальні спільноти чи волонтерські організації на рівні невеликих сіл можуть видавати українцям продуктові картки в мережі супер маркетів сумою на 50-75 євро.

Робота

З оформленням статусу Тимчасового захисту українці отримують повне право на роботу на основі контракту чи як фізична особа підприємець (ФОП).

Діти, пенсіонери, пільгові категорії

Діти мають можливість продовжити навчання в школах та садочках безкоштовно та за спрощеною бюрократичною процедурою. При навчальних закладах діти забезпечуються психологічною допомогою та мовними курсами. Також, в Іспанії активно беруть на роботу викладачів українських шкіл, аби вони допомагали дітям адаптуватися в новому середовищі.

Особливості

Залізнична мережа Renfe надала усім українцям право на безкоштовні подорожі в межах Іспанії та у напрямку Франції з 03.03.2022 та до стабілізації ситуації в Україні. Обов’язково при собі мати закордонний паспорт або посвідчення особи (та громадянства).

Додаткова інформація та контакти

В телеграм-каналі UAhelpinfo зібрали інформацію про житло, транспорт, медичні та юридичні питання в Україні та за кордоном – у Польщі, Румунії, Словаччині, Угорщині, Німеччині, Молдові, Литві, Чехії, Естонії, Болгарії, Іспанії, Латвії, Туреччині, Франції, Сербії, Італії.

Платформа  EU4UA об’єднала українських біженців та європейців, готових надати їм безкоштовне житло. Приєднатися можна, зареєструвавшись на сайті за допомогою електронної пошти або облікового запису Google.

Ресурси для пошуку житла від волонтерів UkrHelp. Тут пропонують варіанти притулку в Австрії, Бельгії, Бразилії, Іспанії, Німеччині, Польщі, Молдові, Румунії, Словаччині, Угорщині, Франції, Чехії та Кіпрі. Список постійно оновлюється.

На сайті «КоордиНація» волонтери зібрали контакти, які прискорять пошук тимчасового притулку чи житла.

Сайт для пошуку автобусів та потягів по Іспанії.

На сайті EnableMe є контакти центрів розселення.

Телеграм-чат підтримки в Іспанії.

Догори