Кредит на житло 2022 – споживчі цілі – калькулятор 3 банків

Дата огляду: 04.10.2022.

Банки наразі не видають нові кредити на житло.

Отримати кредит готівкою під час війни до 150 тис. грн у банку

Якщо Ви бажаєте купити житло – скористайтесь калькулятором кредитів на купівлю нерухомості.

Детальні умови банків:

Креді Агріколь, Кредобанк, Ощадбанк.

Калькулятор оцінює щомісячний платіж і реальну процентну ставку за кредитом на перший рік (суму всіх переплат поділену на середньорічну заборгованість).

Комісії та страхові платежі можна оцінити точно, а інші одноразові витрати оцінені приблизно (за тарифами міста Києва, оскільки на нього приходиться левова частка іпотечних кредитів). Плата за експертну оцінку та посвідчення договору іпотеки буде відрізнятись в залежності від регіону та обʼєкту нерухомості.

Всі банки, окрім Ощадбанку, запровадили плаваючі процентні ставки. Відповідно, після перегляду ставки, платежі за кредитом можуть як зменшитись так і зрости.

Параметри калькулятора та визначення термінів:

Вартість нерухомості – ціна, за яку можливо продати об’єкт нерухомості, що надається в заставу. Зазначається в експертному звіті з оцінки майна. Якщо на даний час Ви експертну оцінку ще не отримали – вкажіть приблизну вартість виходячи з цін за квадратний метр на аналогічні квартири або будинки у Вашому районі.

Сума кредиту – сума коштів, які необхідні для рефінансування діючого кредиту, проведення ремонту, реконструкції або на інші цілі (подорожі, лікування тощо). Банки встановлюють обмеження на співвідношення між сумою кредиту та вартістю застави. Якщо Ви бажаєте отримати в кредит більше ніж 50% від ціни нерухомості – кількість пропозицій буде обмежена. Також банки встановлюють мінімальну суму кредиту, яка може досягати 250 тис. грн.

Строк – за скільки років Ви плануєте погасити кредит. Обмеження банків: до 7 – 20 років. Відповідно, за замовчуванням встановлений термін 7 років, що надає Вам можливість переглянути всі наявні пропозиції.

Графіки погашення:

  • ануїтет – щомісячна сума платежу (тіло кредиту плюс відсотки) є однаковою на весь період кредиту, якщо не змінюється процентна ставка. Тільки сума платежу за останній місяць буде відрізнятись. Перевага – менший платіж на початковій стадії кредиту. Недолік – загальна сума переплати буде вищою;
  • стандартний – щомісячна сума платежу за тілом кредиту буде однаковою протягом всього строку. Водночас, сума відсотків буде поступово зменшуватись. Перевага – менша переплата за кредитом. Недолік – сума платежів на початку строку буде вищою.

Мета отримання:

  • рефінансування наявного кредиту – якщо Ви маєте іпотечний кредит і бажаєте змінити банк-кредитор;
  • ремонт – якщо Ви бажаєте здійснити ремонт об’єкту нерухомості, який передається в заставу за кредитом;
  • реконструкція – якщо Ви плануєте здійснити суттєвий ремонт, що може включати перепланування квартири або будинку;
  • інші цілі – якщо мета кредитування відрізняється від усіх попередніх.

Щомісячний платіж (ануїтет) – сума коштів яку Ви сплачуватимете щомісяця до настання однієї з умов: перегляд процентної ставки, дострокове погашення тіла кредиту (деякі банки при цьому не змінюють суму платежу) або до останнього місяця строку кредитування. Через особливості розрахунку ануїтету, в останній місяць платіж буде завжди відрізнятись від попередніх місяців.

Платіж, перший місяць (стандартний графік) – сума коштів, яку Вам потрібно буде сплатити протягом першого місяця кредитування. Надалі ця сума зменшуватиметься до кінця строку кредитування окрім випадків коли, в результаті перегляду процентної ставки, сума відсотків збільшиться. Також іноді кількість днів у місяці для сплати відсотків може коливатись від 28 до 35. Відповідно платіж в наступному місяці може перевищувати платіж у попередньому.

Догори