Правила отримання субсидії на комунальні послуги 2022

Дата огляду: 14.03.2022 року.


Останні новини

12.03.2022 – громади, які дали безкоштовний прихисток переселенцям у будівлях, приміщеннях комунальної форми власності (у школах, садочках та ін.) можуть отримати компенсацію місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг. Враховуються витрати пов’язані з теплопостачанням, водопостачанням, водовідведенням, газопостачанням, купівлею дров, палетів та вугілля.

Для компенсації необхідно подати заяву до військової адміністрації та чеки або скани, які підтверджують оплату комунальних послуг. Не пізніше третього робочого дня після звітного місяця. Військові адміністрації надсилатимуть Мінрегіону відповідні дані по громадам, а Мінрегіон буде готувати акт уряду про виділення коштів. Відшкодовуватися будуть витрати на комунальні послуги, що надані з 1 березня 2022 року. Тобто на початку квітня громади матимуть змогу подавати свої заявки на відшкодування.

З листопада 2021 року урядом внесено зміни до умов надання житлових субсидій. Для мешканців населених пунктів на лінії зіткнення, які використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень, розмір субсидії в опалювальний сезон буде обчислюватись з урахуванням соціальних нормативів споживання електричної енергії, які передбачені для електроопалення.

Також набудуть право на отримання субсидії особи у наступних випадках:

  • якщо у власності є саморобний транспортний засіб або мотоцикл вартістю менше чотирьох мінімальних заробітних плат, яким менше 5 років;
  • якщо відсутні доходи у зв’язку з перебуванням у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку (за висновком лікаря);
  • у разі придбання житла за рахунок коштів, виділених з державного чи місцевого бюджету.

З жовтня 2021 року на період карантину для регіонів із встановленим “червоним” рівнем епідемічної небезпеки розрахунок житлових субсидій проводиться з урахуванням збільшених на 50 % соціальних нормативів незалежно від кількості днів дії карантину зазначеного рівня епідемічної небезпеки на місяць.

З вересня 2021 року на призначення субсидії мають право:

  • власники двох і більше домогосподарств у сільській місцевості;
  • власники житла на праві сумісної або часткової власності; 
  • власники кімнат у гуртожитках;
  • власники мопедів;  
  • власники земельних паїв, які отримують одноразово щорічну орендну плату;
  • спадкоємці майна у сільській  місцевості, які отримали акт обстеження житлових умов, що свідчить людина дійсно не може сплатити комунальні послуги.

Діє сайт реєстру отримувачів субсидії, до якого є доступ за посиланням.

З травня 2021 року відбулися зміни у Програмі житлових субсидій. Для оформлення цього виду допомоги на наступний період громадяни мають подати оновлену заяву та декларацію. Для переоформлення субсидій надається 5 місяців.

З 1 травня 2021 року всі субсидії будуть виплачуватися виключно у готівковій формі.

З 1 серпня 2020 року в Україні відкрито ринок природного газу, тому громадяни мають можливість обирати постачальника газу.

З 1 січня 2020 року пільгові категорії громадян можуть у будь-який час подати заяву щодо переходу з безготівкової на готівкову форму виплат пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Часове обмеження подачі відповідної заяви після 15 жовтня (на опалювальний період) і 15 травня (на неопалювальний період) було скасовано Постановою КМУ від 27.12.2019 №1123.

З листопада 2019 року споживачі отримують квитанції за комунальні послуги з повним розміром платежу – без урахування пільг та субсидій, оскільки з 1 жовтня 2019 року пільга надається у грошовій формі.

У серпні 2019 року уряд розширив перелік банків у яких можна отримати монетизовану субсидію. Загалом таких банків 38: АТ “Укрексімбанк”; АТ “Ощадбанк”; АТ КБ “ПРИВАТБАНК”; АТ АБ “Укргазбанк”; АТ “УКРСОЦБАНК”; АТ “Райффайзен Банк Аваль”; АТ “КРЕДОБАНК”; АТ “УкрСиббанк”; АТ “Ідея Банк”; АТ “КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК”; АТ “ПІРЕУС БАНК МКБ”; АТ “АЛЬФА-БАНК”; АТ “ОТП Банк”; АТ “Банк Альянс”; АТ АКБ “Львів”; АТ АКБ “ІНДУСТРІАЛБАНК”; АТ “МТБ БАНК”; АТ АБ “ПІВДЕННИЙ”; АТ “Полтава-банк”; АТ “ПЕРШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МІЖНАРОДНИЙ БАНК”; АТ “СХІДНО-УКРАЇНСЬКИЙ БАНК “ГРАНТ”; АТ “Юнекс Банк”; АТ “Комерційний Індустріальний Банк”; АТ “Універсал Банк”; АТ “АКБ “РАДАБАНК”; АТ “БАНК ВОСТОК”; АТ “МОТОР-БАНК”; АТ “КБ “АКОРДБАНК”; АТ “КРИСТАЛБАНК”; АТ “БАНК СІЧ”; АТ “БАНК “КЛІРИНГОВИЙ ДІМ”; АТ “МЕТАБАНК”; АТ “МІЖНАРОДНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК”; АТ “ПРАВЕКС БАНК”; АТ “ТАСКОМБАНК”; АТ “УКРБУДІНВЕСТБАНК”; АТ «АКЦЕНТ-БАНК» (АТ «А-БАНК»); АТ «АГРОПРОСПЕРІС БАНК» (АТ «АП БАНК»).

З 1 жовтня 2019 року починає діяти монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг за зразком безготівкової монетизації субсидій через Ощадбанк. Можливе отримання пільг у готівковій формі за умови подання відповідної заяви управлінню соцзахисту.

З 1 січня 2019 року почала діяти нова програма житлових субсидій.

Громадяни, що звернулись за субсидією після 1 січня 2019 року будуть отримувати допомогу в безготівковій формі, а з березня місяця планується ввести готівкову виплату субсидії.

З 1 січня 2019 року монетизують субсидію для тих, хто звертається за нею вперше.

Для кожної особи, що отримує субсидію, буде відкритий рахунок в Ощадбанку. До 5 числа кожного місяця гроші будуть надходити до банку і Ощадбанк буде самостійно погашати Ваші рахунки за комунальні послуги. Якщо субсидія не покриває повністю вартість наданих послуг, банк надішле смс-повідомлення із зазначеною сумою, яку потрібно доплатити.

У разі остачі субсидії на рахунку, ці гроші можна буде отримати в Ощадбанку, а для тих, хто не користується банківськими послугами – на Укрпошті. Залишок цих коштів можна буде отримати в червні, після закінчення опалювального сезону.

З 1 травня 2019 року монетизація субсидії буде поширена на громадян, які отримуються субсидію протягом багатьох років, а з 1 жовтня 2019 року монетизація охопить усіх субсидіантів.

Також очікується, що для пенсіонерів виплата остачі субсидії буде синхронізована із нарахуванням пенсії. Отже, пенсіонерам будуть нараховуватись та виплачуватись ці дві соціальні допомоги одночасно.

Згідно програми на 2018-2019 роки були внесені наступні зміни:

Відтепер громадяни, що здають житло, повинні вказати доходи з оренди в декларації (варто зазначити, що оформити субсидію можна лише на одне житло, тобто це може бути або майно під оренду або Ваша житлова площа).

Право на субсидію без обов’язкової сплати ЄСВ мають безробітні, що стоять на обліку в центрі зайнятості; безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу.

Для отримувачів субсидії, що не зареєстровані як безробітні та працюють без оформлення або за кордоном, розмір доходу буде встановлений органами соцзахисту самостійно у розмірі трьох прожиткових мінімумів (5 559 грн). Альтернативою є декларація отриманого за кордоном або неофіційного заробітку та сплата страхових внесків до Пенсійного фонду за три місяці у розмірі не менше мінімальної заробітної плати. Таким чином, субсидія буде розраховуватись не від 5 559 грн, а від Вашого реального заробітку.

Для сімей, члени якої зареєстровані за різними адресами при заповненні декларації про доходи тепер необхідно вказувати розмір заробітку всіх членів сім’ї (чоловіка, дружини та неповнолітніх дітей).

До сукупного доходу не враховуються сплачені аліменти; дотація на вирощування молодняка (розмір якої в рік складає до 2 500 грн); оплата членів виборчих комісій; доходи від розміщення депозиту; щомісячна адресна допомога для внутрішньо переміщених осіб; допомога при народженні та усиновленні дитини.

Можливість отримання субсидій для громадян в яких є заборгованість за сплатою ЄСВ з вини роботодавця.

У випадку, якщо один із членів родини немає доходу через хворобу, якщо в складі домогосподарства є алко- чи наркозалежні особи працездатного віку (за наявності справки від лікаря), онкохворі.

Субсидію можуть отримувати сім’ї з понаднормовою площею, проте не більше 30 % від норми, якщо громадяни отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника; хто досяг пенсійного віку чи отримує пенсію за вислугою років; особи, що отримують допомогу від держави за інвалідністю з дитинства та на дітей-інвалідів.

Також згідно змін внутрішньо переміщені особи можуть оформити субсидію без договору оренди житла. Необхідна лише заява, декларація про доходи та копія довідки внутрішньо-переміщеної особи.

на початок сторінки


Отримання субсидії

Ви можете розраховувати на допомогу від держави, якщо виконуються наступні умови:

  • Вартість комунальних послуг перевищує 15.00 % доходу родини.
  • Останні 12 місяців Ви не купували товари вартістю більше 50 тис. грн, у тому числі враховуються дарунки, отриманий спадок. Винятком є оплата медичних, освітніх та житлово-комунальних послуг у сумі більше 50 тис. грн.
  • З дати випуску вашого автомобіля пройшло більше 5 років.
  • Ви не маєте заборгованості по комунальним рахункам за останні 2 місяці, що перевищують 20 неоподатковуваних мінімумів (340 грн). Проте субсидію можна оформити за умови реструктуризації боргів.
  • Відсутні борги за попередній опалювальний сезон в розмірі від 20 неоподатковуваних мінімумів (340 грн).
  • У складі сім’ї немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу;
  • Немає у власності більше ніж 1 житлового приміщення (винятки не рахуються);
  • Немає депозитів на суму більше 100 тис. грн на 1 число місяця, з якого призначається субсидія.

При дотриманні вище перелічених умов, можна розраховувати на призначення субсидії строком 12 місяців. Вона автоматично перераховується на наступний термін вже без додаткових заяв. Проте сам розмір субсидії буде переглядатись двічі на рік – у травні та жовтні.

Для призначення Вам субсидії потрібно заповнення мінімальної кількості документів, лише заяви і декларації про доходи.

Призначення субсидії на наступний період домогосподарствам, які її отримували в опалювальному сезоні 2020-2021 років, буде проводитися без звернень громадян, крім домогосподарств, яким субсидія:

  • надавалася у грошовій безготівковій формі (необхідно отримати дані для виплати коштів у готівковій формі);
  • була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень; внутрішньо переміщені особи) (необхідно підтвердити місце фактичного проживання);
  • була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, які не проживають за місцем реєстрації (необхідно актуалізувати відомості щодо непроживання окремих осіб за місцем реєстрації).

на початок сторінки


Варіанти оформлення документів

  • на сайті порталу Дія;
  • подати заявку у ЦНАП, сільській, селищній або міській раді.

Рішення про призначення або відмову громадянину в наданні житлової субсидії приймається протягом 10 календарних днів з дня подання документів.

на початок сторінки


Розрахунок субсидії

Для визначення розміру субсидії для кожної сім’ї застосовується формула:

Середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і визначається середньомісячний дохід на одну особу. Цей дохід ділиться на прожитковий мінімум (на 01.01.2022 року прожитковий мінімум становить 2 393 грн), ділиться на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15.00 %.

Тобто, якщо родина складається із трьох осіб, розмір доходу яких сумарно складає 10 тис. грн в місяць (отже по 3.33 тис. грн на людину), а розмір рахунку за комунальні послуги складає 2.5 тис. грн (що складає 25.00 % від загального заробітку родини), то сім’я може розраховувати на підтримку з боку держави.

Згідно формули сім’я повинна сплатити 10.45 % від отриманого рахунку за комунальні послуги (10 000/3/2 393/2*15 % = 10.45 %).

10 000 грн * 10.45 %/100 % = 1 045 грн – максимальна сума, яку заплатить родина.

Держава відшкодує 1 455 грн від оплати комунальних платежів (2 500 грн – 1 045 грн = 1 455 грн).

на початок сторінки


Діючі норми

Окрім визначення субсидії в грошовому еквіваленті, вона також обмежена нормативами, що встановлені на кожен окремий вид послуг та представлені в постанові Кабінету Міністрів України № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

Отже, Ви можете отримати субсидію в наступних межах:

Житлова норма

Для однієї людини48.87 м2 (13.65 м2 на людину + 35.22 м2 на домогосподарство)
Для двох людей62.52 м2 (13.65 м2 * 2 + 35.22 м2)
Для трьох людей76.17 м2 (13.65 м2 * 3 + 35.22 м2)

Водопостачання (у розрахунку на одну особу на місяць)

Гаряча вода

1.6 м3

з централізованого постачання гарячої води

Холодна вода

2.0 м3

за наявності централізованого постачання гарячої води
3.6 м3якщо централізоване постачання гарячої води відсутнє; у разі виникнення перерви у наданні послуг з постачання гарячої води (більш як на 14 діб)

Водовідведення

3.6 м3

для користування послугами з централізованого водовідведення

Газопостачання (у розрахунку на місяць)

3.3 м3 на одну особуза наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання
4.0 м3 на 1 м2 площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)у разі використання природного газу для індивідуального опалення
5.4 м3 на одну особуза наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача
10.5 м3 на одну особуза наявності газової плити та газового водонагрівача

Теплова енергія

0.0383 Гкал на 1 м2 опалюваної площі * кориг. коеф. (в опалювальний період)

Електропостачання (у розрахунку на місяць)

30 кВт·г  на 1 мплощі * кориг. коеф. (в опалювальний період)на опалення
130 кВт·г на одну особу + 30 кВт·г на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 250 кВт·гобладнаних стаціонарними електроплитами, за відсутності централізованого постачання гарячої води
100 кВт·г на одну особу + 30 кВт·г на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 220 кВт·гне обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання холодної води та за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів
70 кВт·г на одну особу + 30 кВт·г на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 190 кВт·гдля усіх інших видів будинків, що не були згадані вище
110 кВт·г на одну особу + 30 кВт·г на кожного іншого члена сім’ї, але не більше 230 кВт·гобладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води
Вивезення побутових відходів
НормативПризначення
0.4167 м3На 1 чоловіка в місяць

Таблиці побудовані відповідно до Постанови № 409

На субсидії більше встановленої норми можуть розраховувати непрацюючі особи, які проживають самі (до таких відносять: особи, що отримують пенсію за віком або по інвалідності; громадяни, які отримують державну соціальну допомогу і не мають права на пенсію; неповнолітні особи).  За рішенням комісій утворених районними та місцевими радами цій категорії громадян може бути призначена субсидія в розмірі понад встановлений стандарт.


Джерела інформації:

Постанова Кабінету Міністрів України № 409 від 6 серпня 2014 р. “Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування”.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня №1176 “Деякі питання надання житлових субсидій населенню у грошовій формі”.

Офіційний сайт Міністерства соціальної політики України.

на початок сторінки

Огляд
Назва
Правила отримання субсидії на ЖКГ 2022
Автор
Догори