Фінансове благополуччя та психічне здоров’я

Дата публікації: 26.04.2021.

Більшість людей об’єднує необхідність фінансово забезпечувати себе і родину. А також наявність окрім приємних сторін життя ще й стресу, невизначеності та багатьох питань, які потрібно вирішити.

Можливо, хтось з оточення або навіть ви самі часто в поганому настрої, маєте проблеми зі здоров’ям, потерпаєте від емоційного вигорання, депресії та пов’язуєте це з наявністю матеріальних труднощів. На жаль, складні життєві ситуації трапляються. Але є кроки, що можуть допомогти впоратися з фінансовими питаннями та зберегти себе:

  1. Оцінити матеріальне становище

    Для того, щоб успішно вирішити проблему, варто спочатку дізнатися про її масштаби. По-перше, рахуємо гроші, які вдалося заробити за життя (якщо надто складно, то можна за останні роки). По-друге, рахуємо витрати. Наостанок, оцінюємо різницю. Ви в плюсі чи в мінусі? Що з активів маєте на даний момент (готівка, нерухомість, майно, депозити, заощадження і т.д.)? Можна намалювати графік, щоб розуміти картину в динаміці.

    Головне правило на цьому етапі – не звинувачуйте себе, якщо результати вас не задовольняють. Похваліть себе, якщо навпаки, ви задоволені. Добре ставлення до себе – перший крок до кращого самопочуття й отримання ресурсу на вирішення складної ситуації.
  2. Проаналізувати витрати

    Для того, щоб тримати руку на пульсі та запобігати ускладненням поточного становища варто вести таблицю витрат щоденно та щомісячно за категоріями. Додатково запитувати себе: наскільки необхідними є витрати, чи відповідають вони життєвим цілям, приносять користь і задоволення?

    Оцініть, що з раніше придбаних речей є непотребом або втратило свою корисність і скільки грошей, часу, сил, місця йде на їх обслуговування, зберігання. Слід також аналізувати витрати у процесі купівлі, тобто запитувати себе: наскільки покупка задовольняє мою об’єктивну потребу та яку саме, чи дійсно придбання варте витраченої життєвої енергії на заробіток, чи є дешевша або більш довгострокова альтернатива?
  3. Проаналізувати доходи

    На скільки дорого ви продаєте свою життєву енергію? Порахуйте скільки коштує ваш час у валюті за годину. Особисто для вас – це багато, мало чи достатньо? Можна поміркувати над тим, як підвищити цю цифру за необхідності. Можливі варіанти: проходження курсів, робота з самооцінкою, вивчення нової мови, спроба займатися тим, що дійсно подобається, додаткова освіта, прохання про допомогу, пошук іншої роботи та ін.
  4. Попрацювати з мисленням

    Думки, емоції, дії, самопочуття пов’язані між собою, впливають одне на одного та на якість життя. Спосіб мислення тісно пов’язаний з настроєм і поведінкою. У зв’язку з цим важливо розуміти хід власних думок, щоб їх проаналізувати та за необхідності замінити на більш корисні для вас.

    Наприклад, думаючи про себе, що я нікчема, невдаха, можна відчувати біль, смуток, розчарування і як наслідок не йти на співбесіду, відтягувати пошук нової роботи, не починати власну справу, не пробувати нове. Думаючи, що без своєї роботи, бізнесу я нічого не варта, можна надавати надто велике значення заробітку, нехтувати соціальним життям, питаннями здоров’я, відпочинком, духовним розвитком, творчістю, почуваючись нещасливою через такий дисбаланс. Підвищену тривожність, яка знижує продуктивність, у довгостроковій перспективі можуть викликати думки на кшталт: я опинюся на вулиці, буду одинокою, я погана, нерозумна та ін. Тоді в спробі компенсувати негативне сприйняття себе, людина може виснажуватися на роботі, у власній справі, занадто багато навчатися і згодом навіть втратити мотивацію до діяльності, опинитися без заробітку.

    Трапляється, що причиною надмірних імпульсивних витрат стають певні емоційні стани. Так, тривога, нудьга, провина, страх, відсутність почуття безпеки, задоволеності життям, завищені вимоги можуть спонукати витрачати на їжу, шопінг, одномоментні задоволення значно більше. Також можна витрачати забагато у спробах заслужити чиюсь любов, визнання, схвалення.

    У результаті, з часом такий спосіб мислення і поведінки може провокувати емоційне вигорання, фізичне виснаження, депресію, фізичні проблеми зі здоров’ям і матеріальні труднощі.

    Як змінити спосіб мислення на більш корисний для себе?
    Прихильники когнітивно-поведінкової психотерапії пропонують виявляти негативні думки та перевіряти їх на правдивість, відсутність похибок. Тобто спочатку варто відповісти на такі питання:

    – Що я думаю, коли я відчуваю себе погано (в емоційному сенсі)?
    – Чи не роблю я глобальний висновок з одного факту?
    – Чи не дивлюсь я на питання через чорно-білий фільтр (думаю, що є тільки правильне та неправильне, погане або хороше)?
    – Чи не занадто я вірю своїм негативним думкам?
    – Чи справді я вмію читати думки інших і знаю реальну причину їх поведінки (навіть не запитуючи у них)?
    – Чи справді я точно знаю, як будуть розвиватися події у майбутньому?

    Як пропрацювати негативну думку?

    – Знайти докази «за».
    – Знайти докази «проти».
    – Зважити «за» і «проти».
    – Знайти більш корисну альтернативну думку.
    – Зробити поведінковий експеримент (спробувати зробити щось і порівняти як було «до» і стало «після»).
  5. Потурбуватися про себе

    Вища якість життя й усвідомлення його цінності робить нас щасливішими та кращими через турботу про себе. Є сенс задати собі питання:
  • Чи усвідомлюю я цінність свого життя?
  • Заробіток для мене – це ціль чи засіб?
  • На скільки я задоволений життям?

Людина, для якої життя не є цінним, може думати в наступному ключі: моє життя нічого не варте; від мене ніякої користі; якщо в мене немає статку, то я ніхто. Відповідно для людини з такими думками час і сили, витрачені на заробіток грошей, також можуть не мати значення. Подібне мислення веде до депресивного настрою та може спонукати до різних необдуманих дій, наприклад, легковажних витрат. Щоб попрацювати з думками поверніться до четвертого кроку.

Важливо знати, що кожна людина варта гідного відношення до себе, насамперед зі свого ж боку. Не зважаючи на матеріальний, соціальний стан ви варті любові, підтримки, добра. Із таким відношенням до себе легше знайти час і сили, щоб приділити увагу власним потребам, налагодити відносини, вирішити ситуативні проблеми.

Якщо ви незадоволені життям, то можна спробувати виписати, що саме крім додаткових витрат може підвищити її якість (наприклад, хобі, спілкування, велопрогулянки, приємні активності та ін.), а також впроваджувати виписане в життя невеликими кроками. Якщо вам зле фізично, або ваш психічний стан залишає бажати кращого, варто проконсультуватися з відповідним лікарем або фахівцем. Так, вітчизняні та закордонні компанії користуються різноманітними wellbeing-сервісами, наприклад, програмами психологічної допомоги, бо є розуміння, що продуктивність праці вища саме у здорових, стресостійких співробітників.

Наостанок хочеться сказати, що у вас все вийде. Розбивайте ціль на невеликі кроки, не вимагайте від себе відразу надвеликих результатів, святкуйте навіть маленькі перемоги. Запитуйте себе на шляху до мети, що доброго та гарного трапиться, якщо я досягну своєї цілі?

Здоров’я та фінансового благополуччя!


Джерела:

Вікі Робін, Джо Домінгес. Гаманець або життя.
Девід Бернс. Гарне самопочуття. Нова терапія настроїв.
Блог лікаря-психіатра і психолога-психотерапевта Євгенії Стрілецької.
Дейвід Вестбрук. Подолати депресію (Серія «Сам собі психотерапевт»).

на початок сторінки

Догори